Home » Alte evenimente

„Istoria Jocurilor Olimpice în filatelia românească“, la Biblioteca Județeană

20 June 2024 0 Comentarii

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț găzduiește expoziția „Istoria Jocurilor Olimpice în filatelia românească“, din colecția prof. Dumitru Varodin, în perioada 26 iunie – 26 iulie 2024, în Spațiul expozițional de la parterul Corpului A. Vernisajul expoziției de filatelie va avea loc miercuri, 26 iunie, de la ora 17:00, avându-i amfitrion pe prof. Mihaela Mereuță – managerul Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ Neamț, și moderator pe Mihael Balint – redactor.

„Am decis să vin în fața publicului larg cu această expoziție deoarece în acest an se împlinesc 100 de ani de la câștigarea primei medalii olimpice de către România. Această medalie, de bronz, a fost obținută de echipa națională de rugby, formată în cea mai mare parte din studenți români care studiau în Franța, la Olimpiada din 1924.

Vernisajul acestei expoziții are loc exact cu o lună înainte de începerea Jocurilor Olimpice 2024, tot din Franța.

Expoziția este realizată numai din plicurile prima zi pe care Poșta Română le-a dedicat Jocurilor Olimpice, cronologic, începând din 1956 și până în zilele noastre.

Acest plic prima zi reprezintă chintesența seriei filatelice care se lansează în acea zi, cu ștampilă specifică, în care se precizează data lansării. Aceste plicuri sunt cele mai valoroase piese din seria respectivă. Pe oricare plic prima zi se află lipite toate timbrele din serie, precum și colițele. Mai mult, aceste plicuri sunt mai rare, întrucât tirajul lor este de 10% din tirajul seriei respective“, a precizat prof. Dumitru Varodin.

Dumitru Vorodin este membru de onoare al Federație Filatelice Române. A organizat 10 expoziții de filatelie, numismatică și miniaturi ale construcțiilor emblematice din întreaga lume. Cea mai importantă expoziție a fost „Monedele lumii“, de la Banca Națională a României, cu ocazia lansării leului denominat, pe 31 ianuarie 2005.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.