Home » Alte evenimente

Expoziție de pictură Vladimir Kató, la Biblioteca Județeană

25 June 2024 0 Comentarii

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț organizează expoziția de pictură „Peisaje transilvănene“ a plasticianului Vladimir Kató, în Sala Cupola, în perioada 2-15 iulie 2023. Vernisajul va avea loc marți, 2 iulie, începând cu ora 17:00, iar prezentarea va fi făcută de comentatorul de artă Ioan Serediuc din Botoșani.

În cadrul vernisajului va fi lansată cartea „Paspartu“ de Gheorghe Filip, care este ilustrată de Vladimir Kató.

„Gigi Filip are o biografie de scriitor american, printre meseriile practicate fiind cele de miner în subteran, prezentator de programe artistice, barman, salahor în construcții, zidar, profesor suplinitor, instructor artistic și altele pentru a poposi, se pare definitiv, în sânul poliției. Dar nu în orice post, ci în cel de purtător de cuvânt al poliției harghitene, sarcina lui fiind de a face cunoscute presei și publicului larg întâmplările cotidiene, pe care poliția este obligată să le ia în seamă. (…) Tot redactând comunicate despre diverse întâmplări, ajunse în atenția poliției, Gigi a constatat, semn că simțul său artistic nu s-a atrofiat, partea amuzantă, uneori ridicolă, a celor consemnate. De aici nu a mai fost decât un pas până la metamorfozarea întâmplărilor în niște povești moderne ori epigrame spumoase“, scrie, în prefața cărții, Ligia-Dalila Ghinea.

„Artist cu vocație multiplă, Vladimir Kató dovedește prin lucrările sale că are o capacitate incontestabilă de a cuprinde sensurile lirice ale realului, practicând o pictură ce-și extrage sevele din împlinirile poetice ale acestuia, cu precădere în peisaj, flori și portret. Artistul a zămislit în tablourile sale un univers prin excelență pictural, pătrunzând în structura lucrurilor, descompunându-le cromatic și recompunându-le așa cum a simțit el. Nedistanțându-se de realitate, pictorul își pune amprenta unei viziuni originale, alcătuind în lucrările sale un adevărat jurnal de sentimente exprimate prin culoare.

Vladimir Kató este un artist care aduce în inimile noastre «tăcerea verde» a naturii, sedus, evident, de amplele desfășurări ale acesteia. Frumusețea peisajelor montane din Munții Harghitei a fost pentru artist o permanentă sursă de inspirație și privind tablourile sale cu munți, de multe ori ai senzația că ești în fața unei ferestre deschise spre piscurile montane și le respiri esențele, tari și curate…

Vladimir Kató este un talent în toată puterea cuvântului care trăiește și se exprimă departe de orice ispită a «turnului de fildeș», pictura sa fiind, fără nici o îndoială, expresia unui profesionist care slujește arta cu sinceritate și totală dăruire“, apreciază Ioan Serediuc.

 

Vladimir Kató

 

Vladimir Kató este un grafician, pictor, caricaturist, artist fotograf și ziarist născut în 1958, la Gheorgheni, în județul Harghita.

A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“ București, secția Grafică și Facultatea de Jurnalism la Budapesta. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România din anul 1987 și are un palmares impresionant atât ca artist, cât și ca ziarist.

Din 1974 a participat la peste 200 de expoziții colective și de grup, atât în țară (Miercurea Ciuc, Dănești, Bălan, București – Sala Dalles, Ploiești, Brașov, Odorhei, Sfântu Gheorghe, Mărtiniș, Târgu Mureș, Cluj-Napoca, Bistrița, Botoșani), cât și în străinătate (München, Londra, Paris, Galanta, Bratislava, Győr, Budapesta, Praga), cu lucrări de grafică, acuarelă, pastel, gravură și pictură în ulei.

A avut prima expoziție personală în 1975, la Clubul Tineretului și la Casa de Cultură Miercurea Ciuc, urmată de altele la București, Bălan, Petroșani, Baia Mare, Târgu Mureș, precum și în Europa, la Viena, Leipzig, Berlin, Bratislava, Komárno, Somorja, Pécs, Londra, Madrid, Balcic, Varna, în Belgia, dar și în Asia (China, Vietnam, Coreea).

Din 1978 este colaborator la revista „Ifjúmunkás“ („Tânărul muncitor“), publică caricaturi și ilustrații în ziarul „Harghita“, în „Informația Harghitei“ și în revista „Urzica“.

În 1990 a fondat ziarul satiric „Tromf“, unde a fost redactor grafic. A fost fotoreporter la „Uj Sport“ și corespondent la publicația „Valóság“ („Realitatea“) din București. Din 1992 este senior-editor la „Ifi Fórum“, iar din 1993 este colaborator și fotoreporter al „Európai Idő“ („Ora Europei“), „Brassói Lapok“ („Pagini Brașovene“) și reporter la „Udvarhelyi Hirado“.

Începând din 1994 este caricaturist al ziarului „Boróra Deru“ și corespondent al ziarului „Kisalfold“ din Győr. În 1996 devine fondator și președinte al Fundației „Pro Satira Umor“, iar din 1999 este redactor-șef adjunct și grafician al revistei „Curierul Poliției“ din Harghita.

Are expoziții permanente deschise la Lăzărești (30 lucrări), la Harghita Vendégváró (Pensiunea Harghita) și Harghita Jazz Club (45 de lucrări). A ilustrat peste 85 de volume literare și are peste 2.500 de articole, fotografii, caricaturi și ilustrații apărute în diferite reviste și ziare din România și Ungaria.

A realizat o statuie în bronz pentru Inspectoratul Județean de Poliție Harghita.

Este prezent în diverse cataloage sau lexicoane: Almanahul „Scânteia“ (1986), „Budapest Art Expo“ (1995) – „Hungexpo Co. Ltd.“ (catalog/lexicon), „Romániai Magyar Kl Kicsoda“ (1997-2000) lexikon, „Magyar karikatúristák adat és szignótára 1848-2007 lexikon“ (2008), „Csíkszereda emléktárgyai“ 2018 (cu 40 de imagini), „Tabăra Internațională de Arte Plastice Mărtiniș“ (catalog/lexicon, 2020).

A participat la taberele de creație organizate la Lăzarea, Komarno (1996), Bistrița (2017, 2018), Mărtiniș (1995, 2021, 2022), Nyergestető (2022), Ipotești-Botoșani (2022) și este membru în diverse organizații culturale și profesionale: Fotoclub Prisma (1986), MURE/AZMR (1990), Asociația Artiștilor Fotografi – AAF, EFIAP (1994), Societatea Ziariștilor Români/Organizația Internațională a Jurnaliștilor/Federația Internațională a Jurnaliștilor – SZR/OIJ/FIJ(1994), Uniunea Ziariștilor Profesioniști – UZP (1995).

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.