Home » .: Promovare Turistică :., Evenimente, Evenimente și proiecte finanțate de Consiliul Județean Neamț, Promovare Turistică
,

Șapte serate ale Vacanțelor Muzicale în cea de-a 49-a ediție

27 June 2024 0 Comentarii

Se apropie cele 7 seri de magie din Piatra-Neamț dedicate muzicii clasice, tradiționale, de jazz, muzicii lăutărești, pop și din cadrul seratelor muzicale nu vor lipsi, nici de la această ediție, recitalurile camerale. Toate aceste momente artistice sunt menite să satisfacă și cele mai exigente și variate gusturi ale unui public meloman rafinat și educat care așteaptă, în fiecare an, cu multă nerăbdare și entuziasm, întâlnirea cu Vacanțele Muzicale.

PROGRAMUL celor șapte seri cu muzică de calitate organizate de Centrul pentru Cultură „Carmen Saeculare” Neamț și finanțate de Consiliul Județean Neamț:

7.07, ora 21:00 – Orchestra Filarmonicii „Serghei Lunchevici” Chişinău
8.07, ora 21:00 – Seară de bluezz BIG BAND BOOM
9.07, ora 19:00 – Seară camerală TRIO BUCUREŞTI
9.07, ora 21:00 – Seara muzicii lăutărești taraf IANCU JIANU
10.07, ora 19:00 – Portret de artist nemțean Emil DUMITRU (acordeon)
10.07, ora 21:00 – Seară de jazz THE GREAT AMERICAN SONGBOOK
11.07, ora 15:00 – Recital cameral DUO SUSPIRATIO
11.07, ora 21:00 – Seară Pop-Rock THE MOTANS
12.07, ora 21:00 – Seara muzicii românești TARAFUL DE ORAȘ
13.07, ora 21:00 – Gala de operă ORCHESTRA IONEL PERLEA

* Accesul este gratuit.
**Locurile pe scaune se completează în ordinea sosirii.

Deschiderea și închiderea festivalului vor aparține concertelor de muzică clasică. Startul va fi dat de Orchestra Filarmonicii „Serghei Lunchevici” Chişinău, cu maestrul Mihail Agafiţa la pupitrul dirijoral.

Iubitorii muzicii de jazz vor fi răsfățați de concertul intitulat „Big Band Boom”, în care protagoniști vor fi Berti Barbera și Big Bandul Radio (dirijor: Simona Strungaru).

Muzica pop va fi prezentă pe scena Vacanțelor Muzicale prin intermediul trupei „The Motans”. Denis Roabeș care este solistul, compozitorul și textierul trupei, însoțit de chitaristul Damian Rusu, toboșarul Ali Said, basistul Matei Căpitanu, promite o seară memorabilă. Din programul pregătit pentru seara de 11 iulie nu vor lipsi cele mai cunoscute și apreciate piese ale formației.

Un eveniment muzical al ediției curente, care va încânta publicul Vacanțelor, va fi concertul Tarafului „Iancu Jianu”. Constantin Gaciu, unul dintre cei mai mari cobzari ai României, cel care a înființat acum șase ani grupul oltean, aduce în festival muzica tradițională și cea lăutărească.

Ca la fiecare ediție, nu vor lipsi recitalurile camerale, anul acesta fiind invitați să le susțină muzicieni consacrați – Mircea Lazăr (vioară), Anton Niculescu (violoncel), Andrei Licareţ (pian) – ori tineri aflați în plină afirmare, precum acordeonistul Emmy Dumitru, fost elev al Liceului de Arte „Victor Brauner” din Piatra-Neamț.

Un alt eveniment de marcă al muzicii de cameră este recitalul propus de duoul „Suspiratio” alcătuit din Magda-Eliza Maftei (mezzosoprană) și Carles Dorador i Jové (teorbă). „Din Italia în Franţa – o călătorie muzicală barocă” abordează tema călătoriei, atât ca explorare a două țări și a două culturi, fiecare cu particularitățile sale stilistice, cât și drept călătorie prin diferitele forme de expresie muzicală vocală din secolul al XVII-lea. Canțonetele și cantatele italiene se vor îmbina cu ariile de curte, tipic franceze. Acestea oferă o largă paletă de emoții, de la bucuria primei iubiri la dezamăgire, disperare și lamentație, programul fiind conceput și ca o profundă rătăcire în labirintul sufletului uman. Singurele mijloace de expresie sunt vocea și teorba (lăuta).

De neratat de către publicul meloman se anunță și concertul intitulat „The Great American Songbook”, adus pe scena Vacanțelor de muzicienii Sorin Zlat (pian), Mihaela Alexa (voce), Sorin Zlat sr. (saxofon), Adrian Flautistu (contrabas) și Iulian Nicolau (tobe).

„Poveste din Bucureştiul de odinioară” este concertul de vineri seara, unul aparte în care solista Miruna Ionescu și membrii „Tarafului de oraş” – Valentin Albeşteanu (vioară), Valentin Cucu (pian), Daniel Mustăţea (acordeon), Nicolae Petrea (contrabas) – vor interpreta cântece celebre mai vechi ori mai noi, piese fredonate de mulți dintre noi: „Hai să-ți arăt Bucureștiul noaptea”, „Suflet candriu de papugiu”, „Coșarul”, „Por una cabeza”, „Inimă, nu fii de piatră”, „Mi-am pus busuioc în păr”, „Habar n-ai tu”, „Ciuleandra”, „Hora Mărțișorului”, „Căruța poștei”.

La finalul celei de-a 49-a ediție, sâmbătă, 13 iulie 2024, pe Platoul Curții Domnești, se va desfășura Gala de operă. Sub conducerea muzicală a dirijorului Cătălin Toropoc, vor evolua Orchestra „Ionel Perlea” și soliștii Alexandra Grigoraş, Claudia Caia, Relu Proca.

Și mai multe informații și imagini găsiți accesând site-ul organizatorilor:

ÎN PREGĂTIRE, VACANȚELE MUZICALE 49

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.