Home » Lacuri în județul Neamț, Obiective turistice, Parcuri și rezervații
,

Lacul Cuejdel sau Lacul Crucii – Judetul Neamt

24 September 2009 1 Comentariu

lacul-cuiejdel-neamtLacul Cuejdel s-a format pe paraul Cuiejdel si este cel mai mare lac de baraj natural din Romania, situat in Muntii Stanisoarei, la o distanta de 25 km de Piatra Neamt, pe teritoriul comunei Garcina.

Lacul de pe paraul Cuejdel are la origine o alunecare masiva de teren care s-a produs pe versantul stang al vaii, in mai multe etape, incepand cu anul 1978 si culminand cu cea din 1991. In ultima etapa s-a format barajul natural care a blocat intreaga vale favorizand acumularea unei mari cantitati de apa rezultata ca urmare a precipitatiile abundente din perioada calda a anului 1991.

Asezat in linistea codrilor de brad intr-un peisaj salbatic, sub aspectul unei paduri inecate, Lacul Cuejdel se intinde pe o suprafata de 2,2 ha cu o lungime de 1 km si o adancime maxim de 16 m. In aval de lacul Cuejdel s-au format inca 4 mici lacuri care au suprafete de cateva sute de m2 si care alaturi de acesta reprezinta un “martor” in studiul si evolutia lanturilor trofice din primul stadiu de formare a acestor ecosisteme lacustre.

Poze Lacul Cuejdel

Lacul Cuejdel Lacul Cuejdel Lacul Cuejdel Lacul Cuejdel Lacul Cuejdel
Lacul Cuejdel Lacul Cuejdel Lacul Cuejdel Lacul Cuejdel Lacul Cuejdel
Lacul Cuejdel Lacul Cuejdel Lacul Cuejdel Lacul Cuejdel Lacul Cuejdel
Lacul Cuejdel Lacul Cuejdel Lacul Cuejdel Lacul Cuejdel Lacul Cuejdel
Lacul Cuejdel

Click pentru a vedea toate albumele foto

Cauza acestor alunecari de teren este considerata de specialisti ca fiind consecinta actiunii omului, care a sectionat deluviul de alunecare din baza versantului stang, prin constructia drumului forestier. Acelasi fenomen s-a intamplat si in perioada anilor 2003-2004 ca urmare a construirii noului drum forestier.

Frumusetea deosebita peisagistica, caracteristicile geomorfologice, limnologice si biodiversitatea specifica a lacului atesta unicitatea si importanta acestuia. Toate acestea, reprezinta argumentele care au stat in anul 2004,  la baza declararii Lacului Cuejdel ca rezervatie naturala, fapt ce permite o protectie speciala a zonei.

Format in aceleasi conditii ca si Lacul Rosu, Lacul Cuejdel, datorita particularitatilor sale, ramane totusi, cel mai important lac de baraj natural din tara. In prezent, autoritatile locale impreuna cu Consiliul Judetean fac eforturi pentru a amenaja acest minunat dar al naturii care ofera conditii exceptionale pentru infiintarea unei statiuni.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

1 Comentariu »

  • Neculai Gogu a spus:

    Suprafata lacului Cuiejdel, dupa alunecarea de teren din 1991, a fost, dupa masuratorile celor de la Apararea Civila Piatra Neamt, pentru ca lacul prezenta pericol pentru asezarile din aval, de 35 ha. Volumul de apa era estimat la 1,3 mil mc, la o adancime maxima de 21 m. Ulterior, prin reasezarea barajului de pamant, dimensiunile lacului s-au redus, astfel, la ridicarile in plan din 1995, cu ocazia amenajarii padurilor Ocolului silvic Garcina, care administreaza acest lac, suprafata era de 28 ha, ca in 2005 sa se reduca la 12 ha, cu o adancime maxima de 16 m.
    De aceea, suprafata lacului de 2,2 ha trebuie modificata. Cel mai in masura sa furnizeze date reala este Ocolul silvic Garcina.

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.