Home » Mănăstiri, Obiective turistice
, , ,

Manastirea Secu – Judetul Neamt

24 September 2009 1 Comentariu

manastirea-secu-judet-neamtManastirea Secu din Judetul Neamt se afla la 22 km de orasul Targu Neamt si la o distanta de 4 km de soseaua Targu Neamt – Pipirig. Asezata in vecinatatea Paraului Secu si la poalele Muntelui Vasan, acest asezamant monahal se infatiseaza ochilor nostri sub forma unei cetati medievale, construite cu ziduri groase, turnuri de aparare si turle ce se inalta asemenea unor sulite uriase. Manastirea Secu se afla in vecinatatea Manastirii Neamt, cea mai veche manastire din judetul Neamt si a Manastirii Sihastria, cunoscuta pelerinilor pentru parintele Ilie Cleopa.

Anul constructiei: 1602 de catre vornicul Nestor Ureche tatal cronicarului Grigore Ureche
Adresa: com. Vanatori, jud. Neamt, cod postal 617500
Tel: 0233251862
Hramul manastirii Secu: “Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul” (29 august)
Web: http://secu.mmb.ro/

Scurt istoric al manastirii Secu

Manastirea Secu este o asezare monahala care dainuie de peste 500 de ani si este una dintre cele mai vechi manastiri din Neamt. Primul schit a fost ridicat in anul 1530, iar Domnitorul Petru Rares (1527-1546) a cladit biserica Schitului Zosima pe locul actualei biserici a cimitirului manastirii. Constructiile care se afla astazi in cadrul complexului manastiresc de la Secu au fost construite, incepand cu anul 1602, de catre vornicul Nestor Ureche. Pelerinii pot vizita muzeul manastirii numit Colectia de obiecte bisericesti de la Manastirea Secu.

In interiorul complexului monahal de la Secu se afla si doua paraclise: paraclisul “Adormirii Maicii Domnului” si paraclisul “Sf Nicolae”, ce pot fi vizitate de pelerini. In Paraclisul “Adormirii Maicii Domnului” se gasesc si raclele cu osemintele a doi duhovnici renumiti Ieroschimonahul Vichentie Malau si Ieroschimonahul Antim Gaina

Cea mai de pret icoana a Manastirii Secu  este Icoana Maicii Domnului din biserica mare, icoana care a fost oferita in anul 1647 de catre domnitorul Vasile Lupu ca semn de pretuire deosebita fata de Mitropolitul Varlaam. Icoana a fost adusa din Insula Cipru si este cunoscuta sub denumirea de Icoana Cipriota de la Manastirea Secu.


Biserica manastirii Secu a fost construita in anul 1602 din piatra, in forma de cetate dreptunghiulara. Asezata in mijlocul zidurilor, poarta hramul „Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul” care este sarbatorit in fiecare an la data de 29 august. In anul 1821 la Manastirea Secu s-a purtat ultima lupta a eteristilor cu turci, lupta castigata de catre turci care au incendiat si distrus o mare parte a manastirii. Tot in acel an, maica Olimpiada de la Varatec s-a refugiat la Secu din calea celor care au jefuit Manastirea Varatec. Dupa incendiul din 1821 s-au reconstruit corpurile de chilii din incinta, totodata refacandu-se din temelii si Paraclisul „Sfantul Nicolae”.

In anul 1832 pe locul bisericutei de lemn a lui Zosima se construieste o biserica din zid, pe temelie de piatra, ctitorie a lui Veniamin Costache cu hramul „Nasterea Sf. Ioan Botezatorul” si care detine o bogata colectie de obiecte de patrimoniu. Biserica de la manastirea Secu este o constructie masiva in plan trionic, cu o turla deschisa poligonala, care pastreaza caracteristicile ctitoriilor voievodale moldave din secolul al XVII-lea, avand unele modificari in arhitectura exterioara. In anul 1850 a fost pictat interiorul bisericii iar catapeteasma naosului a fost refacuta din lemn de tei sculptata in stil baroc si poleita cu aur.

Poze Manastirea Secu

Manastirea Secu Manastirea Secu Manastirea Secu Manastirea Secu Manastirea Secu
Manastirea Secu Manastirea Secu Manastirea Secu Manastirea Secu Manastirea Secu
Manastirea Secu Manastirea Secu Manastirea Secu Manastirea Secu Manastirea Secu
Manastirea Secu Manastirea Secu Manastirea Secu Manastirea Secu Manastirea Secu
Manastirea Secu Manastirea Secu Manastirea Secu Manastirea Secu Manastirea Secu
Manastirea Secu Manastirea Secu

In interior, biserica de la Secu respecta planul triconc al primelor biserici moldovenesti: pridvor, pronaos, incaperea mormintelor, naos, altar si proscomidiar. In pereţii din incaperea mormintelor se gasesc două mici nise. In cea din dreapta se află mormantul ctitorului, Nestor Ureche, iar in cea din stanga mormantul sotiei sale, Mitrofana. In dreptul fatadei sudice, se afla o nisa in care este mormantul Episcopului mitropolit Varlaam. In jurul bisericii, intalnim mormintele diferitilor inalti ecleziasti ai bisericii moldovenesti.

Manastirea Secu integreaza influentele muntenesti in forma sa moldoveneasca si este reprezentativa pentru arhitectura moldoveneasca de la sfarsitul sec al XVI-lea si inceputul sec al XVII –lea. De la manastirea Secu a plecat parintele Iustin Parvu, intemeietorul manastirii Petru Voda. De la Secu, mergand spre Sihastria se desprinde la un moment dat un drum forestier ce duce dupa 8 km la manastirea Sihla (cunoscuta pelerinilor pentru pestera in care Sf Teodora a trait aproape 40 de ani).

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

1 Comentariu »

  • Anca a spus:

    Mergeti la manastirea Secu din jud.Neamt si nu veti vrea sa va mai intoarceti de acolo,acolo e linistea sufleteasca,rugaciune si un colt mare de Rai. Am fost de cateva ori si as merge in fiecare zi. E frumos.

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.