Home » Impresii de călătorie

Impresii de călătorie

aLLinpopescu.ro_0189Impresii de călătorie – #‎priNeamt‬‬‬ 2014

Anul trecut, în luna septembrie, judeţul Neamţ a fost vizitat de 60 de bloggeri români şi străini. După şederea lor timp de o săptămână pe aceste meleaguri şi-au exprimat opiniile despre ceea ce au văzut şi simţit, în modul lor original de comunicatori ai mediului on-line, postările fiind pe măsură: 1084 fotografii pe Instagram, 639 de postări pe Facebook, 553 de mesaje pe Twitter, 135 de articole pe bloguri, 99 de postări pe Google+, 15 clipuri pe Youtube, cu un număr de vizitatori estimat la 1.887.000. Dintre articolele postate am remarcat câteva care au avut darul, de a ne determina chiar şi pe noi, localnicii, să mai mergem încă o dată în locurile minunate pe care le avem aici la câţiva paşi de noi.
Vă prezentăm şi dumneavoastră câteva dintre aceste articole:

Impresii de călătorie – #‎priNeamt (1)‬‬‬
Oana Baba, participantă la infotripul #priNeamt, ediţia a III-a

     ”Atunci când nu ai timp, ai bani să pleci departe. Când nu ai resurse financiare, ai timp gârlă cât e Valea Bistriţei de mare. Când nu-ţi lipseşte nimic şi ai măcar puţin din fiecare, dar refuzi să pleci în vacanţă doar pentru că s-au adunat norii deasupra neuronilor tăi, este momentul să iei un medicament. Îţi recomand ceva magic, panaceu universal. Se eliberează fără prescripţie medicală şi garantează liniştirea sufletului, apariţia razelor soarelui printre norii tăi negri, o stare de pace interioară, plămâni fericiţi, inima mai bună şi multe altele. Toate de bine. Medicamentul se numeşte Ceahlău, te înalţă până la 1907 metri şi se află în farmacia din partea de vest a judeţului Neamţ. Din satul Durău, unde te poţi bucura de ospitalitatea personalului de la hotel, ai trei variante de a escalada culmile Ceahlăului. Indiferent de traseul ales, raiul te aşteaptă şi oricât de tare te trag picioarele înapoi după primii 500 de metri, nu renunţa. Este primul efect advers imaginar al Ceahlăului. L-am resimţit şi eu când plămânii mei intoxicaţi cu Bucureşti au primit oxigen. Da, oxigen. M-a cuprins ameţeala, picioarele s-au înmuiat şi tentaţia de a face cale întoarsă a fost destul de mare. Dar cum în rai nu ajungi decât trecând prin încercări şi rezistând ispitei, am continuat. În scurt timp, organismul s-a echilibrat, încordarea psihică a dispărut uşor şi am simţit cum un val de energie pozitivă distruge gând după gând. Eram prezentă acolo. Cu toată fiinţa, fără griji, înconjurată de natură, de viaţă. Ceahlăul îşi face efectul mai repede decât orice alt leac. Când în faţa ochilor tăi îşi face apariţia Duruitoarea, nimic nu te poate opri să mergi mai departe. De-aici, oriunde arunci privirea, te bucuri de frumos.”
(sursa vitamina0.wordpress.com)

Impresii de călătorie – #priNeamt (2)
Diana Ribana, participantă la infotripul #priNeamt, ediţia a III-a

     ”E al treilea an în care sunt uimită de frumuseţea şi puritatea Moldovei. Anul acesta, la evenimentul #priNeamt, am descoperit un sătuc de basm – Vânători Neamţ. Un sătuc cu case tare frumoase care încă îşi păstrează arhitectura tradiţională. Aici, la Vânători Neamţ, am fost întâmpinaţi cu pâine şi sare de o gaşcă de copilaşi îmbrăcaţi în port tradiţional… la casa-muzeu a meşterului Vasile Găman – un moşulică tare simpatic! Pe lângă primirea inimoasă, am avut parte şi de un recital al copiilor din sat… atâta mândrie de român nu am mai văzut de mult!!! Nu am mai văzut de mult copii aşa frumoşi, sinceri şi cu o puritate ce numai la ţară o găseşti! In timp ce ne cântau cântece tradiţionale mi-am dat seama că ei sunt singurii care mai duc tradiţia, cântecele şi portul mai departe. Probabil ei sunt chiar ultima generaţie. Ar fi păcat să ne pierdem identitatea… identitatea ţării. După vizita în satul Vânători Neamţ am mers la o pensiune extrem de frumoasa şi cu un meniu tare special – am avut parte de un prânz excelent! … Acum înţeleg dorinţa bătrânelului Vasile Găman de a-şi dedica viaţa şi de a renunţa la casă în favoarea transmiterii moştenirii sale – tradiţiile locului. Tare mult mi-ar plăcea o ediţie a #priNeamt să fie dedicată exclusiv tradiţiilor din partea Moldovei. Cu mare drag aş merge să descopăr aceste comori!!”
(sursa diana-ribana.ro)

Impresii de călătorie – #priNeamt (3)
Adrian Tărăcilă, participant la infotripul #priNeamt, ediţia a III-a

     ”Cele 7 zile petrecute prin Neamţ m-au impresionat, mi-au lăsat amintiri de neuitat şi m-au dus cu gândul la parabola din “Alchimistul”, unde comoara se află adesea sub nasul nostru… Ce-nseamnă Judeţul Neamţ pentru mine, acum, după ce l-am străbătut pas cu pas? Înseamnă zimbri şi trasee montane. Flori de colţ şi civilizaţia Cucuteni. Păduri de jnepeni şi …Ceahlău, mănăstiri şi întoarceri în timp.
     În faţa Mănăstirii Neamţ nu poţi rămâne indiferent. Picturile vechi, liniştea care ţi se lipeşte de suflet şi posibilitatea de a te caza chiar acolo fac din acel loc, considerat cel mai mare şi mai vechi aşezământ monahal din Moldova, un punct turistic de maximă importanţă. Nu degeaba i se spune “Ierusalimul ortodoxiei române”;… “Mănăstirea Mănăstirilor”; după cum a denumit-o scriitorul Grigore Ilisei, este înzestrată cu averi şi obiecte de mare valoare istorică şi artistică. Obiecte de cult, broderii, picturi, manuscrise vechi, ţesături şi sculpturi din lemn, cutia în care s-a aflat capul Sfântului Simeon, un potir de la fiica ţarului Petru, daruri din partea voievodului Ştefan cel Mare.
     Cetatea Neamţ. Construită de Petru I, Cetatea Neamţ este intactă, cu scări în formă de melc, încăperi boltite şi turnuri. Istoria ei e mai piperată decât pare. Se spune ca ar fi fost construită de colonizatorii saşi sau de genovezi. Ca să nu mai spun că o serie de elemente din arhitectura fortificaţiei aduc în prim-plan elemente şi simboluri din Orient, cum ar fi mandala.
     Zimbrii, urşii bruni, cerbii, căprioarele sunt câteva dintre speciile protejate şi crescute în semi-libertate. Zimbrul, cel mai greu animal european de uscat, e pe cale de dispariţie. Fiinţă mitică, forţă a naturii sau doar un animal a cărui existenţă se va stinge în câteva sute de ani?
………………….

     Cabana Dochia… Aproape de cer… De-acolo se poate vedea o parte din Moldova. De-a lungul traseului prin cheile Bicazului: Rădăcinile de copaci asemănătoare şerpilor care se târăsc pe pământ mi-au adus aminte de Africa… Păduri de jnepeni şi Sfinxul din Ceahlău… Este masivul Ceahlău, Kogaionul – muntele sacru al dacilor? Aş începe prin a spune ca ar trebui măcar o dată în viaţa asta să încerci o ascensiune pe Masivul Ceahlău cu al său Vârf Toaca. De-acolo se vede Lacul Izvorul Muntelui Bicaz şi aproape toată Moldova. Priveliştea se deschide spre pădurile dacice de fag, spre tufărişuri alpine şi boreale. Ca să adaug o notă de mister aş menţiona faptul că în zonă se află peşteri ce sunt închise accesului public. Masivul Ceahlău este impresionant. Aşezarea lui în partea centrală a Carpaţilor Orientali, la intersecţia dintre 470 latitudine nordica cu meridianul de 260 longitudine estică, face din el unul din misterele ţării noastre. E posibil ca Ceahlăul să fie locul despre care vorbesc legendele dacice atunci când se referă la Kogaion. Kogaionul este considerat muntele sacru al dacilor.
     Părerile istoricilor cu privire la situarea lui pe harta României sunt împărţite. Se pare că Zalmoxis, zeul suprem al dacilor, ar fi trăit acolo. Kogaion înseamnă “Capul Magnificului”… Ceahlău sau Meteora? În greacă Meteora înseamnă suspendat în aer sau sus în ceruri . Cei care ajung în Ceahlău vor descoperi de-a lungul traseului formaţiuni asemănătoare celor din Grecia.
     Cucuteni – Originea unei mari civilizaţii. Sunt prea multe de spus… Cucuteni e o lume in sine. M-am bucurat să văd în muzeu indieni, chinezi şi americani. Dacă aş fi întrebat care e primul loc pe care un turist ar trebui sa-l viziteze imediat ce ajunge în Piatra-Neamţ aş răspunde fără să stau pe gânduri: Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni . Se pare că civilizaţia Cucuteni e mai veche decât Sumerul. E ceva ce ţine de începutul începuturilor, un punct zero din care porneşte istoria. Piatra-Neamţ înseamnă pentru mine originea unei mari civilizaţii. Săpăturile arheologice confirmă, pe baze stratigrafice, existenţa a două mari culturi: Precucuteni şi Cucuteni. Ceramica pictată, materialele folosite, dovezile arheologice de nezdruncinat scot la iveală faptul că Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni poate deveni o noua “Mecca” a preistoriei europene şi afirm acest lucru după vizitarea siturilor arheologice de la Giza, vestigiile Maya, Inca şi a mai multor peşteri rupestre din Europa. Cred că aceasta este adevărata comoară din Piatra-Neamţ…”
……..

(sursa voyagerblog.ro)

Impresii de călătorie – #priNeamt (4)
Lia Ciutac, participantă la infotripul #priNeamt, ediţia a III-a

     ”O experienţă de neuitat am avut în cea de-a III ediţie #priNeamt. În perioada 5 -11 septembrie 2014, 60 bloggeri din România, Republica Moldova, SUA, Brazilia, Marea Britanie, au descoperit cele mai frumoase locuri din Piatra Neamţ.
     Sufletul mi-a rămas aici, pe muntele Ceahlău. Am urcat cu el, dar nu a mai vrut să coboare. A simţit că e bine să fii printre nori şi stele, unde vântul nu are piedici, şi păsările sunt stăpâne. Impresionanta experienţă de a urca pe muntele Ceahlău a durat cam 4 ore. 8 km de urcare, care nu a fost dintre cele mai uşoare. Toma a scris în unele mail-uri să luăm cu noi în rucsac, ceea ce putem duce. Să nu ne fie greu să urcăm pe munte. În timp ce urcam, tot drumul îmi răsunau cuvintele acestea în cap. E foarte mică limita dintre acest experiment şi viaţa de zi cu zi. În drumul spre Cabana Dochia, am trecut pe la Cascada Duruitoare care are 25 de metri. Denumirea Cascadei vine de la zgomotul puternic şi continuu pe care îl face… După câteva ore de urcat prin munţi, printre pietre, copaci, am ajuns pe platoul muntelui de unde am admirat o privelişte extraordinară spre staţiunea Durău, de unde ne-am pornit în acea dimineaţă.”
(sursa liaciutac.blogspot.com)

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.