Home » Cetăți și conace, Obiective turistice
,

Cetatea Musatina din Roman – Judetul Neamt

23 September 2009 0 Comentarii

arhiepiscopia-romanuluiLocatie: Cetatea Musatina din Roman a fost construita pe platoul din stanga Moldovei, pe locul unde se afla astazi complexul episcopal.

Construita: probabil de Petru I Musat (1375 – 1391)

Descriere:

Cetatea Musatina sau Cetatea de pamant este cel mai vechi monument istoric si de arhitectura din orasul Roman. Existenta ei este mentionata pentru prima data la 30 martie 1392, intr-un document emis de cancelaria voievodului Roman I Musat.

Din punct de vedere architectural cetatea a fost construita sub forma unei potcoave, pe principiul palisadelor din barne de lemn si pamant. Acestea erau protejate la exterior printr-un val de pamant si un sant de aparare care se intindea pana la apa Moldovei. Palisadele erau formate din bordeie cu peretii exteriori intariti, astfel incat aparatorii, adapostiti in aceste locuinte, sa fie mereu la post.

Cetatea Musatina de la Roman a avut o existenta scurta, inutilitatea ei in aceasta zona s-a datorat masurilor luate de Alexandru cel Bun privind consolidarea si centralizarea statului feudal in frontierele sale maxime. Cercetarile arheologice realizate in aceasta zona au scos la iveala obiecte de ceramica si marturii numismatice care atesta faptul ca in jurul anului 1410, la inceputul domniei lui Alexandru cel Bun, Cetatea de pamant a fost abandonata. Pe locul aceasteia s-a construit in mai multe etape Episcopia Romanului.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.