Home » Alte evenimente, Obiective turistice, Parcul Național Cheile Bicazului - Hășmaș, Parcuri și rezervații
, ,

Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas

24 September 2009 4 Comentarii

parcul-cheile-bicazului-neamtParcul National Cheile Bicazului – Hasmas este situat in Muntii Hasmas, in zona central-nord-estica a Romaniei, pe raza judetelor Neamt si Harghita. Cheile Bicazului reprezinta o adevarata atractie turistica, zona oferind peisaje spectaculoase si posibilitati multiple de agrement: de la plimbari cu barca pe Lacul Rosu la trasee de drumetie.

Aria protejata este strabatuta de drumul transcarpatic (DN 12 C) care leaga localitatea Gheorgheni de orasul Bicaz. Drumul se continua apoi fie spre Piatra Neamt fie spre lacul Izvorul Muntelui.

Date geografice privind Cheile Bicazului

Asezare geografica: lantul central al Carpatilor Orientali
Altitudine:  670-1792 m
Suprafata: 6575 ha

Cheile Bicazului datorita marimii lor impresionante reprezinta una dintre cele mai atragatoare zone turistice din tara. Indiferent de anotimp Cheile Bicazului sunt un obiectiv turistic ce nu trebuie ratat daca sunteti in zona (poti vedea si imagini de iarna din Cheile Bicazului).

Facand parte din lantul Carpatilor Orientali, Cheile Bicazului sunt delimitate la nord si nord-vest de Suhardul Mare (1506 m) si la sud-est de (1352 m) si au o lungime de 8 km. Formate in decursul anilor, prin erodarea calcarelor mezozoice mai putin dure de catre raul Bicaz si afluentii sai, Cheile Bicazului, sunt cuprinse in Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas alaturi de celelalte arii protejate Lacul Rosu, Cheile Sugaului, Hasmasul Mare si Hasmasul Negru.

Imagini din Cheile Bicazului

Cheile Bicazului Cheile Bicazului Cheile Bicazului Cheile Bicazului Cheile Bicazului
Cheile Bicazului Cheile Bicazului Cheile Bicazului Cheile Bicazului Cheile Bicazului
Cheile Bicazului Cheile Bicazului Cheile Bicazului Cheile Bicazului Cheile Bicazului
Cheile Bicazului Cheile Bicazului Cheile Bicazului Cheile Bicazului Cheile Bicazului
Cheile Bicazului Cheile Bicazului Cheile Bicazului Cheile Bicazului Cheile Bicazului
Cheile Bicazului Cheile Bicazului

Click aici pentru a vedea toate albumele foto

Drumul care strabate Cheile Bicazului, acest defileu sapat in piatra, este plin de serpentine de o rara frumusete, iar pe peretii imensi de calcar ai stancilor se ascund pesteri (Pestera Neagra si Pestera Cascada) si avene (Licas si Avenul cu Trei Intrari).

Afluentii Bicazului fac la randul lor alte chei cum ar fi Cheile Laposului, Cheile Sugaului sau Cheile Bicajelului. In spatele masivelor stanci din Cheile Bicazului se afla si una dintre cele mai izolate comunitati din judetul Neamt: satul Barnadu de unde se poate continua drumul pana la Vf Vithovos.

Pe parcursul drumului prin Cheile Bicazului se pot admira Piatra Altarului – un masiv stancos de 1.120 metri altitudine, masivele stancoase Piatra Pintestilor (847 metri) si Piatra Arsitei (835 metri). Totodata, impresionante sunt si stancile Piatra Surducului, Poarta de Piatra si Politele Bardosului.

Pe unele stanci din Cheile Bicazului sunt trasee pentru practicarea alpinismului de catre profesionisti. Aproape de Lacul Rosu din drumul principal se desprinde un drum forestier ce iese in Valea Bicajelului. Prin aceasta vale trec traseele montane Saua Tifra si Cheile Bicajelului – Drumul Surducului.

Vegetatia parcului Cheile Bicazului – Hasmas este formata in proportie de 95% din paduri de molid care imbraca versantii masivului Hasmas. Mai intalnim paduri de rasinoase cu fag, pajisti montane intinse, varfuri cu vegetatie subalpina sau specifica dar si multe raritati floristice. Speciile de plante declarate monumente ale naturii si ocrotite in Cheile Bicazului sunt: Papucul doamnei, Floarea de colt, Sangele-voinicului, Tisa, etc.

Fauna parcului Cheile Bicazului – Hasmas cuprinde o varietate de specii rare, verigi importante pentru existenta unui ecosistem echilibrat, si anume: amfibieni si reptile ca broasca cu burta galbena, broasca mare de lac, tritonul de munte, tritonul carpatic, tritonul cu creasta, salamandra, broasca raioasa, broasca roşie de munte, soparla de munte, vipera comuna, sarpele de alun, pasari ca fluturasul de stanca, ciocanitoarea de munte, presura de munte, corbul, cocosul de munte, huhurezul mare, acvila de munte si mamifere, cerbul carpatin, capra neagra, ursul, râsul, lupul.

Punctele de atractie turistica ale Cheilor Bicazului sunt: statiunea Lacul Rosu, Rezervatia Cheile Sugaului (situate la intrarea in localitatea Bicaz-Chei), Cheile Laposului, Pestera Munticelu, Pestera tunel sau Pestera glodului Cheile Bicajelului, Varful Hasmasu Mare (1792 m alt), Cheile Cupasului, Avenul Licas, Piatra Singuratica si Pestera Munticelu.. Pentru iubitorii de drumetii mai sunt amenajate in scop turistic un numar de 18 trasee turistice montane in Cheile Bicazului ce strabat Masivul Hasmas.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

4 Comentarii »

  • admin (autor) a spus:

    Avănd în vedere faptul că Administraţia Parcului Naţional Cheile Bicazului – Hăşmaş se află în localitatea Izvorul Mureșului, jud. Harghita, vă rugăm să accesați pagina de internet a parcului http://www.cheilebicazului-hasmas.ro/index.php?aT0xMjE= unde puteți găsi informațiile dorite precum și date de contact pentru mai multe informații sau să sunați la numărul de telefon Tel/Fax. 0040-266/336540. Toate cele bune!

  • George Gligor a spus:

    Sunt profesor de geografie,am vizitat de multe ori Cheile Bicazului si Lacul Rosu , atat individual cat si cu elevii,Va rog sa-mi comunicati care este ziua PNCheile Bicazului-Hasmas,.Lucrez la un material legat de Parcurile Nationale din Romania si imi lipseste aceasta data.Va multumesc anticipat, prof.George Gligor, Buhusi-Bc.

  • turluianu a spus:

    Cheile Bicazului este inadevarat cea mai frumoasa rezervatie pe langa celalalte rezervatii.In fine imi place rezervatia aceasta.

  • Poza de Luni: Cheile Bicazului | De la A. (la) Z. a spus:

    […] multe poze pe viziteazaneamt.ro. Read […]

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.