Home » Legendele Ceahlăului, Parcul Național Ceahlău
,

Legenda Detunatelor din Ceahlau

23 November 2009 0 Comentarii

legenda-detunateleDaca urci pe Ceahlau urmand traseul marcat cu banda albastra care pleaca de la Cabana Izvorul Muntelui – Curmatura Lutu Rosu pana la Cabana Dochia vei intalni, dupa ce treci de rezervatia “Polita cu Crini”, o frumoasa panorama spre Detunatele, cabana Dochia si Ocolasul Mare. De aici, traseul continua prin padurea de molid, iar dupa cateva serpentine, intr-un urcus tot mai dur se ajunge la baza stancilor numite “Detunate”. Existenta acestor stanci este legata de legendele pe care le povestesc localnicii.

O legenda spune ca pietrele ”Detunatele” au fost la inceput o singura stanca ingemanata. Intr-o zi de vara datorita arsitei a pornit din senin un potop. Atunci, s-au napustit asupra stancii numeroase fulgere si tunete care au despicat-o, formand astfel mai multe stanci cu felurite infatisari. Din acel moment ele au reprezentat un punct de atractie pentru turistii care vin sa vada stancile detunate de trasnet. Tot aici, se spune ca se adapostesc pustnicii care vor sa fie mai aproape de Dumnezeu in inima muntelui.

O alta legenda despre pietrele ”Detunatele” vorbeste despre un rege foarte bogat si zgarcit care nu a vrut sa lase mostenire averea sa urmasilor si a hotarat sa o ingroape sub aceste stanci. La cateva suta de ani dupa aceasta intamplare, Satana a vrut sa gaseasca comoara ascunsa de rege si a inceput sa sape sub stanci. Pentru ca nu a gasit nimic s-a infuriat ca a muncit in zadar si a napustit asupra stancilor mii de trasnete. Caldura fulgerelor a zdrobit stanca si astfel a topit comoara regelui zgarcit. De atunci, aceste stanci au fost numite Pietrele Detunate.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.