Home » Legendele Ceahlăului, Parcul Național Ceahlău
,

Legendele Masivului Ceahlau

26 July 2010 1 Comentariu

legendele-ceahlauluiLegendele pietrelor din masivul Ceahlau sunt la fel de celebre ca si muntele in sine. Formele ciudate pe care stancile le-au capatat de-alungul vremii au dat nastere la numeroase legende ce alimenteaza imaginatia turistilor si aura mistica din jurul muntelui Ceahlau. Exact ca „un urias cu fruntea-n soare” Ceahlaul asteapta calm pe toti cei ce vor sa descopere aceste legende, sa vada pietrele cu forme ciudate si sa simta bucuria de a fi pe varf.

Legenda Varfului Toaca din Ceahlau ne povesteste despre un neam de uriasi care alaturi de turmele lor au trait candva pe muntele Ceahlau. Intr-o iarna s-au prapadit din cauza unei molime aproape toti, reusind sa mai scape o fata si un baiat. Acestia pentru a fi vazuti de oamenii din vale au ridicat fiecare cate un turn. De atunci, turnului mare facut de baiat ii zice Toaca, iar celuilalt mai mic facut de fata ii zice Panaghia.

Legenda Turnul lui Butu si Ana din Ceahlau ne povesteste despre Budu, un ostean viteaz din vremea lui Alexandru cel Bun, care s-a indragostit de domnita Ana, fiica domnitorului. Pentru ca relatia lor a fost refuzata de domnitor, Ana a cerut ajutorul unei vrajitoare care i-a tranformat pe cei doi indragostiti in doua stanci ingemanate. De atunci, aceste stanci poarta numele de Turnul lui Butu si Ana.

Legenda Stanilelor din Ceahlau ne povesteste despre un cioban sarac care a poposit pe aceste meleaguri impreuna cu oile lui. Acesta s-a indragostit de Maria, fiica celui mai bogat baci care nu a vrut sa auda de el pentru ca era un cioban sarac. De suparare Stanila a cautat cele mai inalte stanci si s-a aruncat de pe ele, stanci care acum sunt botezate cu numele lui.

Legenda Politelor cu Crini
din Ceahlau ne povesteste despre un vanator iscusit la minte, Vasile, care s-a insurat cu o fata de oameni instariti. La insistentele ei s-au urcat pe munte sa prinda un pui de capra si au cazut in prapastie. Asa se spune ca a pierit si ultima capra alaturi de puiul ei si de vanatorul care indraznise sa urce pe “Polita cu Crini”.

Legenda Pietrei Teiului din Ceahlau ne povesteste despre o stanca solitara asezata la “Coada Lacului” in locul unde se intalnesc cele patru drumuri care vin dinspre Moldova si Transilvania. Despre aceasta stanca declarata si monument al naturii de mai bine de cinci decenii se leaga mai multe legende.

Legenda Pietrei Lacrimate din Ceahlau este o legenda invaluita inca in mister. Adevarata poveste a Pietrei Lacrimate a murit odata cu oamenii care au cunoscut-o, cert este ca nu vom sti niciodata legenda acestei pietre.

Legenda Pietrei Ciobanului din Ceahlau ne povesteste de frumusetea acestor locuri care au fermecat, la inceputul timpurilor, un neam de oameni cunoscuti pentru curajul lor si pentru turmele lor de bouri. Pentru ca amintirea unui cioban viteaz  din acest neamt sa ramana vesnica, locului unde acesta obisnuia sa se retraga doar cu turmele sale i s-a dat numele de Piatra Ciobanului.

Legenda Panaghiei din Ceahlau are mai multe variante. Despre stanca Panaghia se cunosc multe povesti, dar cea mai frumoasa si interesanta este cea pe care ne-a facut-o cunoscuta pasionatul cronicar al Muntilor Neamtului, Calistrat Hogas.

Legenda Muntelui Ceahlau ne povestete despre imparatul Traian, cuceritorul Daciei, care a dat porunca sa se inalte acest munte pentru a apara oamenii din aceste locuri de hoardele barbare venite de la Rasarit.

Legenda Dochiei din Ceahlau are mai multe variante. De existenta acestei stanci se leaga mai multe povesti motiv pentru care Stanca Dochia este cea mai invaluita de mister dintre toate stancile de pe Masivul Ceahlau.

Legenda Detunatelor din Ceahlau ne povesteste despre existenta acestor stanci cu felurite infatisari pentru care localnicii cunosc mai multe povesti. Conform legendelor ele s-au format ca urmare a fulgerelor si trasnetelor care s-au napustit pe Ceahlau.

Legenda Clailor lui Miron din Ceahlau ne povesteste despre un cioban batran care a venit pe Ceahlau pentru a-si paste oile. Ciobanului ii placea sa doineasca din fluier langa stancile a carui nume sunt cunoscute acum ca fiind Claile lui Miron.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

1 Comentariu »

  • amalia a spus:

    e foarte buna ideea de a rezuma legendele locale pe siteul turistic al zonei. eu nu le stiam prea bine, auzisem de cateva de la o emisiune de pe TVR Cultural – “Povesti de istorie” sau asa ceva. eu sunt de mai departe, din Cluj-Napoca, deci nu prea am cum sa aud de ele “din folclor”. felicitari pentru intreg sit-ul turistic!

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.