Home » Alte Articole, Circuite turistice

Turul Caselor Memoriale din Judetul Neamt

19 February 2010 0 Comentarii

circuit-turistic-case-memoriale-judetul-neamtTe invit in judetul Neamt intr-un pelerinaj de suflet in locurile unde au copilarit si au trait mari scriitori si oameni de cultura ai neamului romanesc. Vei descoperi aici povestile acestui tinut spectaculos care de-a lungul veacurilor au impresionat copii si adulti de toate varstele.

In aceste mici muzee atmosfera a ramas neschimbata: mobila, obiectele personale, fotografiile, stiloul uitat pe biroul de lucru, o carte deschisa pe o masuta langa un fotoliu. Experienta va fi unica si personala pentru ca tot ceea ce vei vedea va rezona in interiorul tau: te vei intoarce in vremea cand erai copil si le citeai cartile, sau stateai toata ziua la scaldat sau la cirese.

Locatia Caselor Memoriale din Judetul Neamt

circuit-turistic-casa-memoriala-calistrat-hogasMuzeul Memorial “Calistrat Hogas” Piatra Neamt a fost inaugurat in anul  1969 in casa in care a locuit scriitorul Calistrat Hogas. Casa a fost construita in anul 1885 si are un stil architectural deosebit fiind inscrisa pe lista monumentelor de arhitectura din Patrimoniul Cultural National. Expozitia permanenta cuprinde documente de familie, manuscrise, mobila originala si obiecte personale ale scriitorului.

circuit-turistic-casa-memoriala-ion-creangaCasa Memoriala “Ion Creanga” Humulesti, Neamt este casa unde s-a nascut si a copilarit Nica al lui Stefan a Petrei si a fost construita in anul 1830 de catre Petre Ciubotariu, bunicul povestitorului. Casa reprezinta un tipic monument de arhitectura populara in care domina simplitatea, bunul simt si modestia proprie taranului moldovean. Regasim aici cuptorul si stalpul hornului unde sta agatata sfoara cu motocei la capat cu care se jucau matele, descrisa de povestitor in “Amintiri din copilarie” sau prichiciul vetrei cel humuit, de care scriitorul se tinea cand a inceput sa mearga copacel.


circuit-turistic-casa-memoriala-veronica-micleCasa Memoriala “Veronica Micle” din Targu Neamt este casa pe care poeta Veronica Micle a indragit-o foarte mult si in care a venit deseori sa locuiasca. Expozitia permanenta a muzeului este consacrata vietii si activitatii literare a muzei poetului nostru national, Mihai Eminescu, cu obiecte si documente care au apartinut acesteia.

circuit-turistic-casa-memoriala-alexandru-vlahutaCasa Memoriala “Alexandru Vlahuta”din comuna Agapia, Neamt este casa in care s-a nascut si a copilarit scriitorul Alexandru Vlahuta. Situata in satul manastiresc Agapia, in cele cateva camere ale muzeului s-a incercat reconstituirea atmosferei specifice epocii in care a trait Alexandru Vlahuta. Expozitia cuprinde mobilierul original, carti din biblioteca proprie, obiecte personale, reviste ale vremii, scrisori si manuscrise care au apartinut scriitorului.

circuit-turistic-casa-memoriala-visarion-puiuCasa Memoriala Visarion Puiu si Muzeul Mihail Sadoveanu din satul Manastirea Neamt functioneaza in casa construita in anul 1937 de Visarion Puiu, Mitropolit al Bucovinei (1935-1940) si in care scriitorul Mihail Sadoveanu si-a petrecut amurgul vietii. Expozitia muzeului pastreaza ambianta de epoca si cuprinde piese de mobilier, pianul, sabia de samurai, un sah de fildes, documente, obiecte personale, fotografii, portretele parintilor si a scriitorului Mihail Sadoveanu.

circuit-turistic-casa-memoriala-i-mironescuCasa Memoriala “I. I. Mironescu” Tazlau, Neamt este casa in care s-a nascut si a locuit  doctorul si scriitorul I. I. Mironescu din Tazlau. Aceasta a fost amenajata in anul 1969 ca muzeu, iar expozitia permanenta cuprinde obiecte personale, fotografii, schite, carti si mobilier care au apartinut acestuia.

circuit-turistic-casa-memoriala-vasile-contaCasa memoriala “Vasile Conta” Ghindaoani, Neamt este casa in care s-a nascut marele filozof roman Vasile Conta. Aceasta a fost amenajata si inaugurata ca muzeu memorial in anul 1993 si cuprinde elemente de istorie locala, in cadrul careia este prezentata viata si activitatea filosofului, dar si materiale etnografice si de arta populara specifice zonei in care s-a nascut Vasile Conta.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.