Home » Circuite turistice, Promovare Turistică
,

Traseul turistic Piatra Neamt – Roznov – Costisa

13 August 2010 0 Comentarii

trasee-neamt-roznov-negulestiAsezat intre munti orasul Piatra Neamt este unua dintre cele mai pitoresti asezari ale tarii care ofera turistilor numeroase si diverse locuri de vizitat. Un tur al orasului si o plimbare prin muzeele in care poti sa descoperi istoria, traditia si frumusetea acestor locuri te vor face sa te simti ca intr-un mic paradis turistic.

Apoi, poti sa continui calatoria prin zonele Roznov, Piatra Soimului, Negulesti si sa admiri frumusetile naturii, dar si a monumentelor care sunt marturii vii ale istoriei acestui tinut. Iata cateva obiective pe care trebuie sa le vizitezi in calatoria ta de la Piatra Neamt spre Roznov si Costisa. Poti citi si despre alte trasee turistice din Neamt.

Complexul Parcul Cozla Piatra Neamt – este amenajat in terase succesive pe care se afla restaurantele “Colibele Haiducilor” si “Cercul Gospodinelor”. La baza parcului este amenajata si o mica gradina zoologica, o adevarata delectare pentru vizitatori, care cuprinde specii din fauna locala (ursi, lupi, caprioare, vulpi, pasari, etc.). Pe varful dealului Cozla, altadata o poiana foarte mare si plina de flori si ierburi de munte, se gasesc acum statia de sosire a telegondolei, partia de sanius, punctul de plecare al partiei de schi si statia de sosire a instalatiei de telescaun cu ajutorul careia schiorii pot ajunge in varful dealului Cozla.

Muzeul de Stiintele Naturii Piatra Neamt – Expozitia permanenta a muzeului este conceputa sub forma unei prezentari monografice complexe a judetului Neamt din punct de vedere geologic, paleontologic, floristic, faunistic si ecologic.  In prezent, muzeul dispunde de aproximativ 40.000 de piese din colectiile de fauna si de un fond de peste 10.000 coli de ierbar din colectiile de flora. Acesta mai cuprinde si o colectie de pesti fosili unici in lume dar si exponate rare din geologia, fauna si flora muntilor Neamtului.

Muzeul de Arta Eneolitica Cucuteni – Muzeul de arta eneolitica Cucuteni a fost inaugurat in vara anului 2005 si este primul muzeu Cucuteni din Romania. Acesta functioneaza in corpul intr-un sediu modern din Piatra Neamt, vis-a-vis de cladirea primariei si are expuse in jur de 300 de piese din Cadrul Culturilor Precucuteni – Cucuteni, incluse in categoria „tezaur“ a patrimoniului cultural national.

Casa Memoriala Calistrat Hogas –  Muzeul memorial a fost amenajat in anul 1969 in casa in care a locuit scriitorul Calistrat Hogas (1847-1917). Avand un stil architectural deosebit, casa care a fost construita in anul 1885, este inscrisa pe lista monumentelor de arhitectura din Patrimoniul Cultural National. Expozitia permanenta cuprinde documente de familie, manuscrise, mobila originala si obiecte personale ale scriitorului.

Parcul Dendrologic Roznov – Parcul se intinde pe o suprafata de 3 ha si reprezinta una din mandriile orasului Roznov. Printre speciile rare care se gasesc in acest parc putem enumera: bradul argintiu, pinul snob, tuia americana, salcamul japonez, salcamul galben si otetarul. Parcul a facut parte din mosia boierului Roznovanu si a reprezentat locul unde numeroase personalitati si boieri de altadata veneau pentru a petrece cateva zile de odihna.

Biserica Sfantul Nicolae – Asezata in Parcul Roznov, Biserica “Sf Nicolae” a fost construita la sfarsitul secolului al XIX lea de renumitul proprietar si om politic, colonelul Gheorghe Ruset Roznovanu. Cladirea bisericii frapeaza prin arhitectura neobisnuita in aceasta zona, fiind desprinsa parca din lantul de biserici ce domina Rusia.

Zona Piatra Soimului – Luminis – Negulesti – este o zona pitoreasca unde poate fi admirat Veselaru – un lac de baraj natural format in anul 1940 ca urmare a unor alunecari de teren ce s-a produs pe o suprafata de 3500 mp. Tot aici se gaseste si cascada Duras comparabila prin pitoresc cu cascada Duruitoarea de pe muntele Ceahlau. Aceasta zona are si o puternica  incarcatura istorica data de ruinele Cetatii dacice Horodistea.

Manastirea Nechit – Asezamantul monahal de la Nechit este construit intr-o poiana din marginea de vest a satului Nechit, inconjurata de dealuri impadurite. Locul acesta a fost ales de catre sihastrul Nechita care s-a nevoit si rugat pe aceste plaiuri si de la care valea, muntele si paraul ce strajuiau locul lui de inchinaciune si-au luat numele. Prima constructie care a existat pe acest loc a fost o bisericuta de lemn cu hramul “Sf Nicolae” cunoscuta sub numele de “Sihastria lui Nechita” sau “Schitul Nechit”. Biserica este mentionata documentar ca ar fi existat pe valea paraului Nechit intre anii 1399 – 1419.

Manastirea Tazlau – Asezamantul monahal de la Tazlau apare mentionat pentru prima data intr-un document  din 30 octombrie 1458, cand Stefan cel Mare la rugamintea egumenului Manastirii Bistrita, Eustatie, intareste hotarele branistei Manastirii Tazlau pana la Rachitis. Intre anii 1496-1497 are loc constructia bisericii de zid “Nasterea Maicii Domnului” de la Tazlau pe locul vechii biserici de lemn construita de Alexandru cel Bun, fiind una dintre cele mai monumentale ctitorii la voievodului Stefan cel Mare.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.