Home » Evenimente

Impresii de la Festivalul “Baltagul” din comuna Borca

14 September 2010 0 Comentarii

impresii-festivalul-baltagulPrima editie a Festivalului interjudetean de folclor si traditii populare „Baltagul”, organizata duminica in comuna Borca, a fost deschisa oficial de catre primarul comunei Borca, Vasile Aleca si de vicepresedintele Consiliului Judetean Neamt, Mircea Pintilie. Dupa ce mai multi ani acest festival al traditiilor populare a fost intrerupt, in acest an s-a reusit reluarea traditiei de a-l organiza si promova valorile autentice ale muzicii si coregrafiei traditionale.

La acest eveniment au participat mai multe ansambluri folclorice de amatori din mediul rural si au concurat pentru trofeu urmatoarele formatii: „Braduletul” din Tazlau, „Ozana” din Targu Neamt, „Dor vanatorean” din Vanatori, „Drumul Baltagului” din Borca, „Cununita” din Ilva Mare, Bistrita Nasaud si „Cetina Calimanilor” din Saru Dornei, Suceava.

Concursul a fost castigat de catre Formatia „Ozana” din Targu Neamt, pe locul doi s-a clasat Ansamblul folcloric „Cetina Calimanilor” din Saru Dornei, Suceava, iar pe locul trei Ansamblul folcloric „Cununita” din Ilva Mare, Bistrita Nasaud. Formatiile nemtene „Dor vanatorean” din Vanatori si „Braduletul” din Tazlau au primit mentiuni, iar premiul special al juriului a fost acordat Formatiei „Drumul Baltagului” si rapsodului Gheorghe Anastasiei, din Borca, Neamt.

Cu ocazia festivalului cei prezenti la eveniment au avut ocazia sa-i vada pe scena si pe solistii nemteni Narcis Precup, Ionut Matei si taraful, Brandusa Diaconu Chirita si Ioan Hongu ambii solisti ai Ansamblului „Floricica de la munte” .

Surpriza Festivalului interjudetean de folclor si traditii populare „Baltagul” a fost sustinerea  recitalurilor de catre cunoscutii interpreti populari Geta Postolache, Pamfil Roata si Sofia Vicoveanca. Acestia au declarat ca sunt impresionati de frumusetile tinutului Neamt, de care ii leaga atatea amintiri frumoase traite aici, de-a lungul anilor petrecuti in slujba cantecului popular.

Sofia Vicoveanca:Am mai fost la Borca, pe vremuri, atunci când eram angajata a Ansamblului «Ciprian Porumbescu», acolo unde m-am format atât ca om, cât si ca artist. Îmi amintesc ca veneam aici la Dorna, unde aveam cazare, stateam câte o saptamâna-doua si cântam la Borca, Farcasa, Brosteni. Anul trecut am fost la Farcasa, au serbat ziua comunei tot în aer liber, lânga padure. Ma leaga multe amintiri de judetul Neamt. Pe 1 octombrie, fac 51 de ani în slujba cântecului popular. Va dati seama ca am foarte multe amintiri legate de aceste locuri. Neamtul este o zona superba. Si acolo, la Piatra Neamt, ati facut un oras foarte frumos. Am fost la inaugurarea strandului cu «Rapsozii…» si am admirat orasul.

Pamfil Roata: „Îmi pare bine ca vad si la Borca o initiativa de genul acesta. Am vazut astazi mai multe ansambluri de tineri si formatiile locale si m-am bucurat. Pentru mine, la cei 40 de ani de activitate în muzica traditionala, chiar a fost impresionant. Am vazut câteva formatii autentice si arhaismul din folclorul local m-a bucurat si mi-a dat de gândit ca ar trebui sa vin pe aici sa mai culeg. Va felicit pe cei care va ocupati de aceasta activitate si va doresc sa o continuati. E un început foarte bun, mai ales la Borca, aici unde se intersecteaza atâtea drumuri istorice si culturale.”

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.