Home » Biserici, Obiective turistice

Biserica Adormirea Maicii Domnului de la Manastirea Agapia

29 October 2010 0 Comentarii

Biserica-Adormirea-Maicii-Domnului-Manastirea-AgapiaBiserica Adormirea Maicii Domnului de la Manastirea Agapia este a doua biserica a manastirii in care se savarsesc zilnic slujbe religioase. Asezata pe vale in mijlocul caselor manastiresti care formeaza in jurul ei un careu, biserica este inconjurata de miile de flori din curtile chiliilor.

Cu o arhitectura frumoasa, biserica a fost construita din lemn, acoperita cu tabla si sita si prevazuta cu trei turnuri octagonale, in forma de bulbi. In lipsa unei inscriptii clare care sa determine anul in care a fost construita biserica, se presupune ca aceasta dateaza din secolul al XVIII-lea, de pe timpul calugarilor care au vietuit la manastire sau cel tarziu din secolul al XIX lea cand au fost stramutate la Agapia calugaritele din alte manastiri.

Biserica Adormirea Maicii Domnului a fost construita pentru nevoia cultului, deoarece biserica principala de la Manastirea Agapia devenise neincapatoare. De-a lungul timpului aceasta biserica a suferit mai multe perioade de restaurare, iar in anul 1885 i s-a facut o reparatie radicala fiind aproape o ruina din cauza vechimii ei.

Interiorul bisericii a fost pictat in anul 1946 cu pictura in ulei de catre pictorul Constantin Negrescu din Roman cu cheltuiala mitropolitului Irineu Mihalcescu. O noua reparatie a bisericii a avut loc in anul 1981 cand a fost refacut acoperisul si s-a pus parchet pe jos. Tot atunci s-a spalat pictura bisericii de fum si s-a pictat din nou altarul cu pictura in fresca de catre ierodiaconul Vartolomeu Florea de la Manastirea Sihastria.

In prezent, Biserica Adormirii Maicii Domnului de la Manastirea Agapia este o podoaba intre casele pline cu flori ale maicutelor, ce asteapta credinciosii sa o viziteze si sa se roage aici.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.