Home » Obiceiuri, tradiții și meșteșuguri
,

Plugusorul si Plugul Flacailor – traditii in noaptea de revelion in Neamt

2 January 2011 0 Comentarii

plugusorul-traditii-neamtIn tinutul Neamtului, traditiile si obiceiurile la trecerea dintre ani sunt un ecou al formei primordiale a vietii care se mai pastreaza si astazi. Aici este vatra culturii populare romanesti, in care marturiile lasate de calatori au avut si au o valoare inestimabila. Astfel ca, in ajunul anului nou, au loc urmatoarele traditii si obiceiuri:

Plugusorul – 31 decembrie
Traditia Plugusorului continua si astazi in satele nemtene fiind diferita de la o zona etnografica la alta. Cu toate ca aceasta sarbatoare poarta nume diferite ca: Plugusor, Urat, Uratura de Sfintul Vasile, Buhai, Plug, Plugul Mare sau Plugul flacailor, toate aceste obiceiuri sunt insotite de acelasi mesaj: sanatate gazdelor, rodnicie pamanturilor si belsug semanaturilor.

Primii care pleaca cu Plugusorul sunt copiii, organizati in cete de 5-10 uratori. De pe la orele 10 ale diminetii incep sa viziteze casele din imprejurimi si sa ureze. Imbracati in haine groase, cu caciuli impodobite cu panglici colorate si tinand in maini bice si clopotei legati cu busuioc de cate o lopatica de lemn, ei pornesc sa colinde pe la rude si vecini.

Alaturi de clopotei ei mai poarta si un buhai fara de care traditia Plugusorului nu se poate desfasura. Buhaiul este un instrument traditional facut dintr-o putinica de lemn cu fundul din piele de oaie, prin care se trage o suvita de par de cal. Dupa ce au urat copii sunt rasplatiti cu mere, covrigi, nuci sau bani.

Plugul mare sau „Plugul Flacailor“ (31 decembrie)
Cete ale Plugului Mare se formeaza de catre adulti. Acestia pornesc cu uratul in seara de Anul Nou, dupa lasarea intunericului. Aceasta traditie se bucura in tinutul Neamtului de un prestigiu aparte, deoarece la aceasta sarbatoare participa atat tinerii cat si varstnicii. Insotita de catre muzicanti, Ceata Plugului merge pe langa Plugul tras de boi sau cai.

Pe langa mersul leganat al cortegiului, se poate observa si portul popular de sarbatoare al taranului moldovean.  Imbracati in camasi brodate, itari albi, braie rosii si chimire, cizme, pieptare, sumane sau cojoace, uratorii mai poarta si caciuli negre sau brumarii de astrahan cu „zgardute de margele si stele de iedera cu busuioc“, insemne ale rangului detinut pe durata ceremonialului.

Din batrani se povesteste ca fetele care reusesc sa fure aceste fire de busuioc vor avea noroc tot anul. Elementul distinctiv intre Plugusor si Plugul Flacailor il reprezinta plugul pus pe roti si impodobit cu brazi decorati cu panglici colorate, ciucuri, covrigi si mere rosii. In varf este asezat un stergar brodat care confera ritualului un statut special.

Plugul este tras de doua pana la patru perechi de boi sau de cai si atunci cand intra in ograda gospodarilor, vataful – seful cetei, incepe sa recite Plugusorul, acompaniat de sunetele buhaiului si ale fluierului. Flacaii trag la final brazda cu plugul in mijlocul curtii in semn de belsug, obicei care isi are radacinile in stravechea credinta dacica a perpetuarii vietii, a noului inceput.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.