Home » Obiceiuri, tradiții și meșteșuguri

Dragobete în judeţul Neamt: Obiceiuri şi Tradiţii

23 February 2011 0 Comentarii

dragobete-judetul-neamt-traditii-obiceiuriZiua de 24 februarie este ziua în care sărbătorim Ziua îndrăgostiţilor sau Dragobetele conform calendarului popular.  Biserica ortodoxă sărbătoreşte la această dată Aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare cunoscută în popor si sub denumirea de Cap de primăvară.

Preluat de la vechii daci, unde Dragobetele era un peţitor şi un naş al animalelor, românii au transfigurat Dragobetele în protectorul iubirii, astfel că cei care se întâlnesc în ziua de Dragobete vor avea parte de iubire care îi va ţine tot anul.

Dragobete era fiul Babei Dochia şi era considerat a fi o divinitate mitologică, patron al tinerilor îndrăgostiţi, care poate fi comparat cu zeităţile dragostei de la vechii greci şi romani Eros si Cupidon. Această sărbătoare însemna în trecut începutul primăverii, ziua când natura se trezeşte la viaţă, ursul iese din bârlog, păsările îşi caută cuiburi iar omul trebuia să participe şi el la bucuria naturii.

În judeţul Neamţ încă din sec. XVIII-XIX evenimentele acestei zile se desfăsurau după un anumit ritual. Tinerii îmbrăcaţi în haine de sărbătoare se întâlneau în ziua de 24 februarie dimineaţa, în centrul satului sau în faţa bisericii şi porneau cântând în grupuri către pădure în căutarea ghioceilor şi a altor plante miraculoase.

Fetele mergeau şi strângeau viorele şi tămâioasă, pe care le păstrau la icoane şi le foloseau apoi în diverse farmece de dragoste. Ca să rămână întotdeauna frumoase şi să fie mereu iubite, de Dragobete, femeile tinere şi fetele aveau obiceiul de a strânge zăpada şi de a o topi. Apa astfel obţinută era păstrată peste an pentru a se spăla pe cap cu ea.

O altă semnificaţie pentru Dragobete era faptul ca acesta era considerat şi patron al bunei dispozitii. De aceea, tinerii petreceau pe la case, în limitele unei morale desăvâşite, iar  fetele se înfruntau cu acuzaţii de farmece făcute pe ascuns pentru atragerea iubiţilor.

Totodată se rosteau jurămintele iubirii, Dragobete fiind de multe ori punctul de plecare pentru viitoarele cupluri. Tradiţia spune că cine participa la această sărbătoare avea să fie ocolit de bolile anului, şi că Dragobetele îi ajută pe gospodari să aibă un an îmbelşugat. Tot de Dragobete, păsările începeau să se împerecheze şi să-şi caute cuiburile.

In prezent, sărbătoarea de Dragobete este considerată echivalentul românesc al sărbătorii Valentine’s Day. Dragobetele se diferenţiază de blajinitatea Sfântului Valentin din tradiţia catolică, fiind un bărbat chipeş, un neastâmpărat şi un năvalnic. Odinioară, în ziua de 24 februarie satele răsunau de veselia tinerilor şi de zicala: Dragobetele sărută fetele, acel Dragobete care cândva trezea sentimente deosebite pentru tineri.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.