Home » Obiective turistice, Schituri

Schitul Daniil Sihastrul – Judeţul Neamţ

7 March 2011 4 Comentarii

schitul-daniil-sihastrul-judetul-neamtSchitul Daniil Sihastrul este aşezat la 2 km de Schitul Sihla şi este locul unde s-ar fi nevoit în tinereţe şi Cuviosul Daniil Sihastrul. Tot aici şi-au petrecut viaţa pustnicească mai multe calugăriţe în amintirea cărora s-a înfiinţat acest schit.

Hramul schitului: “Sfântul Prooroc Ilie Tezviteanul” (20 iulie), “Acoperământul Maicii Domnului” (1 octombrie) şi  “Sf. Cuvios Daniil Sihastrul” (18 decembrie)

Căi de acces:
Piatra-Neamţ – Mănăstirea Agapia – Schitul Sihla – Schitul Daniil Sihastrul (44 + 10 km)
Târgu Neamţ – Mănăstirea Secu – Mănăstirea Sihăstria – Schitul Daniil Sihastrul (23 + 7 km)

Telefon: 0733.801.054 – Părintele Melite

Schitul Daniil Sihastrul pe Google Maps

Schitul Daniil Sihastrul este situat la 2 km de Schitul Sihla, într-un loc pustnicesc cu stânci golaşe şi mici peşteri aproape de “Râpa lui Coroi”, unde de sute de ani s-au nevoit sute de sihaştri. Se poate ajunge la schit pe cele două poteci care străbat pădurea. Una dintre ele merge pe creastă, iar cealaltă şerpuieşte uşor, coborând şi urcând pe versanţii muntelui. Traseul de la Sihla la Schitul „Sfântul Daniil Sihastru”, care este construit  într-o poiană aflată pe un vârf de munte, durează aproximativ o oră.

După o veche tradiţie, în apropiere de  “Râpa lui Coroi” s-ar fi nevoit la tinereţe şi Cuviosul Daniil Sihastrul, de unde a plecat apoi spre peştera pe care şi-a sapat-o în apropierea Mănăstirii Putna. Numeroase urme ale vieţuirii pustniceşti din această zonă  care au o vechime de sute de ani, pot fi văzute şi astăzi: bordeie (chilii în pământ) şi unele înscripţii pe pietre.

Poze de la Schitul Daniil Sihastrul – Judetul Neamt

Schitul Daniil Sihastrul Schitul Daniil Sihastrul Schitul Daniil Sihastrul Schitul Daniil Sihastrul Schitul Daniil Sihastrul
Schitul Daniil Sihastrul Schitul Daniil Sihastrul Schitul Daniil Sihastrul Schitul Daniil Sihastrul Schitul Daniil Sihastrul
Schitul Daniil Sihastrul Schitul Daniil Sihastrul Schitul Daniil Sihastrul Schitul Daniil Sihastrul Schitul Daniil Sihastrul
Schitul Daniil Sihastrul Schitul Daniil Sihastrul Schitul Daniil Sihastrul Schitul Daniil Sihastrul Schitul Daniil Sihastrul

În prima jumătate a secolului al XX lea, în aceste locuri s-a nevoit şi schimonahia Isodora care era cunoscută printre călugări pentru nevoinţa sa de peste 30 de ani. Se spune că în fiecare sear, aceasta bătea clopotul pentru rugăciunea de la miezul nopţii şi îi deştepta şi pe ceilalţi sihaştri.

Primul bordei din acest loc, a fost construit de către părinţii din Mănăstirea Sihăstria (prin anii 1936-1937) care se retrăgeau în singuratate pentru o lună sau două. Prin anul 1944, în aceste locuri au trăit timp de 35 de ani, cu binecuvântarea Preotului Cleopa, două călugăriţe, mama şi fiica, schimonahia Valentina Neacşu şi monahia Emiliana a cărui mormânt se află astazi în incinta schitului.

Monahul Sofronie Sarampoi, prin anii 1980-1981, se stabileşte aici împreună cu câteva călugăriţe  şi construieşte o casă şi un paraclis pentru rugăciune. Acesta şi-a dorit să înfiinţeze aici un schit de maici în amintirea celor trei nevoitoare de mai înainte, dar îmbolnăvindu-se a fost nevoit să se retragă la mânăstirea Neamţ.

După 1990 a fost sfinţit acest loc pentru construirea unei biserici de lemn, iar pentru ridicarea schitului Daniil Sihastrul a fost desemnat Pr. Arhim. Victorin, fratele Daniil Caia. Acesta a avut o contributie deosebită. Prin efortul său noul locaş de cult s-a construit şi a fost gata de sfinţire la data de 4 august 1996. Slujba de sfinţire a schitului a fost oficiată de catre I.P.S. Mitropolit Daniel, împreună cu un sobor de preoţi din Mănăstirea Sihăstria.

Fiind aşezat într-un loc retras şi greu accesibil, construcţia acestui lăcaş de cult ortodox a fost posibilă prin efortul deosebit al credincioşilor care au transportat cu spatele prin pădure materialele necesare. Astfel, s-a construit din lemn de brad şi stejar biserica schitului, cele două corpuri de chilii, clopotniţa şi aghiazmatarul.

Toţi cei care depun efortul să ajungă şi să se roage la Schitul Daniil Sihastrul vor găsi aici un preot care să-i binecuvânteze şi să facă rugăciuni pentru nevoile lor. Posibilităţile de primire şi găzduire peste noapte a pelerinilor sunt limitate deoarece spaţiul este foarte restrains şi nu le permite acest lucru.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

4 Comentarii »

  • Alin a spus:

    Am vizitat schitul cu foarte multi ani in urma dar din negura vremii ma cheama la el, as vrea sa ajung cat de repede sa-mi recastig linistea sufleteasca ce am primit-o acolo si pe care nu o pot uita. Sa ne dea Dumnezeu binecuvantare tuturora.

  • Gica a spus:

    Ajungi acolo cu mintea plina, obosita de cele lumesti si pleci spre casa incarcat sufleteste cu cele duhovnicesti.

  • Niculina a spus:

    Doamne, ce frumos si bine e la tine, ce frumos si liniste e in rai. asa cum e la schitul Daniil Sihastru , ferice calugarilor muncitori.

  • Lucian a spus:

    Foarte frumoasa zona,o adevarata oaza de liniste,recomand tuturor.

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.