Home » Alte Articole

Încondeierea ouălor de Paşte la Neamţ

21 April 2011 0 Comentarii

oua-pictate-de-paste-neamtSimbolul Sărbătorii de Paşte îl reprezinta ouăle colorate pentru care gospodinele din zona Neamţ muncesc din marţea Săptămânii Mari pentru a le termina şi a merge cu ele în biserică la Slujba de Înviere. Ouăle colorate cu roşu simbolizeaza sângele vărsat de Fiul Domnului pentru mântuirea omenirii şi miracolul renaşterii Sale, devenind astfel elementul definitoriu al Sărbătorii Pascale.

Originea colorării ouălor s-a pierdut în negura vremii, dar în Neamţ acest obicei este moştenit din moşi strămoşi şi păstrat de generaţia actuală. În tradiţia populară, ouăle de Paşte sunt un simbol al regenerării, purtătoare de viaţă, al purificării şi al veşniciei, care protejază animalele din gospodărie.

Culorile pentru vopsit ouăle folosite de gospodinele din Neamţ sunt diverse şi în marea lor majoritate sunt culori naturale obţinute din plante, fierbându-se frunzele, florile, coaja sau tulpina acestora.

Cele mai frumoase ouă colorate de Paşte sunt ouăle închistrite, nu cele încondeiate. Acestea sunt  lucrate printr-o tehnica specială prin care se păstrează culoarea de fond, după care se trasează pe ou unele desene cu ajutorul cerii de albine topită şi apoi se scufundă succesiv în băi de culoare galbenă, roşie şi neagră.

Această tehnică este realizată cu ajutorul unei unelte denumită chisita, adică un beţisor de lemn ce are fixat la unul din capete o pâlnie minusculă confecţionată din alamă, prin care este petrecut un fir de păr de porc. Apoi, oul se încălzeşte din nou pentru a se putea îndepărta cu ajutorul unei cârpe straturile de ceară în exces şi a se pune în evidenţă desenul.

Printre motivele desenate pe ou se pot enumera: crucea Paştelui, brăduţul, albina, frunza, peştele, cărarea ciobanului, coarnele berbecului, etc.

Această tradiţie a încondeierii ouălor este păstrată şi dusă mai departe în zona Neamţ în special de măicuţele de la mănăstiri şi gospodinele de la ţară. Acestea realizează adevărate colecţii de ouă pictate în culori naturale şi pregătite atent  pentru tradiţionala masă de Paşte.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.