Home » Obiective turistice

Spre Săbăoani pe la Hanul Ancuţei

21 August 2011 1 Comentariu

zona-etnografica-sabaoaniTuristul ajuns în Ţinutul Neamţului poat face un popas şi la Hanul Ancuţei situat pe teritoriul comunei Tupilați, la intersectia drumurilor care duce spre Piatra Neamt şi Roman.  Hanul este locul care aminteşte de vremurile de altădată şi în care s-a conservat spiritului sadovenian moldovenesc. Construit  din anul 1718, la o răscruce de drumuri pe moşia boierilor Catargi, Hanul Ancutei a fost un loc de popas pentru negustorii ce călătoreau spre Roman, Iaşi sau Suceava.

Prezentat de marele scriitor român Mihail Sadoveanu în volumul de povestiri “Hanu-Ancuţei” , hanul era ca o cetate “în care puteau oploşi oameni, vite şi căruţe şi nici habar n-aveau dinspre partea hoţilor“. Cu timpul hanul a suferit mai multe etape de reconstrucţie, ultima având loc în anul 1999 când i s-a dat clădirii o înfăţişare autentic românească prin crearea unor mici expoziţii de costume populare specifice zonei şi de obiecte de ceramică şi din lemn.

De aici, pe drumul care duce spre Roman se află zona Săbăoani, locul unde turiştii pot descoperi  o lecţie importantă de istorie despre trecutul catolicilor din Moldova. Astfel, aceştia pot vizita în comuna Săbăoani Muzeul Diecezan al Catolicilor din Moldova, care a fost inaugurat în septembrie 2002. Expoziţia muzeului cuprinde piese rezultate ca urmare a descoperirilor arheologice, a studiilor etnografice, istorice, antropologice şi filologice. Muzeul funcţionează în vechiul complex monahal din Săbăoani şi cuprinde opt încăperi de mărimi diferite în care s-au repartizat obiectele pe domenii: arheologic, etnografic, istoric şi liturgic.

Zona Sabaoani, judetul Neamt

Zona Sabaoani Zona Sabaoani Zona Sabaoani Zona Sabaoani Zona Sabaoani
Zona Sabaoani Zona Sabaoani Zona Sabaoani Zona Sabaoani Zona Sabaoani
Zona Sabaoani Zona Sabaoani Zona Sabaoani Zona Sabaoani Zona Sabaoani
Zona Sabaoani Zona Sabaoani Zona Sabaoani Zona Sabaoani

În comuna Săbăoani se păstrează şi încă se mai folosesc şi astăzi tehnicile meşteşugurilor tradiţionale pentru realizarea obiectelor ţărăneşti folosite în gospodării. Aici, cel mai des întalnit meşteşug este cel al torsului şi al ţesutului, iar meşterii populari transmit mai departe secretul lor, menţinând astfel vie tradiţia populară a acestor locuri.

Ţesăturile din aceasta zonă sunt lucrate cu fire de origine animală şi decorate cu motive florale în culori mai puţin aprinse. Toate aceste meşteşuguri sunt păstrate şi transmise mai departe tinerilor în atelierul “Centrul de Tapiserie”de la Clubul Copiilor din Săbăoani.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

1 Comentariu »

  • Ciprian a spus:

    -da intradevar Hanul Ancutei este un colt de rai,un popas la han este o relaxare pe cinste.O recomand tuturor

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.