Home » Evenimente

Festivalul Naţional de Lăută la Cetatea Neamţului – prima ediţia

22 September 2011 0 Comentarii

festival-de-lauta-cetatea-neamtuluiÎn perioada 19 – 25 august 2011 va avea loc la Cetatea Neamţului prima ediţie a Festivalului Naţional de Lăută. Acesta este un proiect care îşi propune să promoveze lăuta, un instrument mai puţin cunoscut în România. Evenimentul  este deschis atât instrumentiştilor din Iaşi, Timişoara, Hunedoara, Carei sau Bucureşti, dar şi altor instrumentişti care s-au asociat lăutei – harpă celtică, virginal sau teorbă.

Scopul acestui festival este de a face cunoscut acest instrument medieval şi de a sensibiliza instituţiile de învăţământ muzical din ţară în vederea introducerii lăutei în studiul curent. În cele şase zile de festival care vor avea loc în Sala Sfatului din Cetate, concertele cu muzică medievală vor răsuna fără a se folosi şi instrumente moderne de sonorizare.

Odată cu lansarea Festivalului Naţional de Lăută şi ţinând cont de reacţia publicului prezent în această perioadă la Cetatea de la Târgu Neamţ, cu privire la muzica medievală, organizatorii doresc ca, pe viitor, să fie găzduite concertele în curtea interioară a Cetăţii, loc de unde pot fi ascultate de cât mai mulţi oameni.

Mirel Remescu, reprezentantul Centrului Cultural „Petre Ţuţea” din Suceava şi iniţiatorul acestui proiect intenţionează ca în următorii ani festivalul să devină o tradiţie şi să se desfăşoare în al treilea week-end al lunii august în Sala Sfatului de la Cetatea Neamţ sau în curtea interioară.

Lăuta este un instrument muzical medieval dispărut din atenţia publicului de mai bine de două secole, iar organizatorii acestui eveniment doresc să-l readucă în faţa publicului. Astfel, sunt aşteptaţi la Cetatea Neamţului iubitori ai muzicii medievale din toate colţurile lumii.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.