Home » Agrement, Obiective turistice

Monumente ale naturii din Ţinutul Neamţului

23 October 2011 0 Comentarii

monumente-ale-naturii-neamtJudeţul Neamţ impresionează prin pitorescul cadrului natural deosebit cu peisaje de-a dreptul fascinante care în timp au fost declarate arii naturale protejate. Şapte dintre aceste arii pe care o natură dinamică le-a creat aici au statutul de Monumente ale naturii. Interesante şi deosebit de spectaculoase acestea sunt:

Cascada Duruitoarea (în cadrul Parcului Naţional Ceahlău) este situată în Masivul Ceahlău, în punctul numit Duruitoarea aflat la o altitudine de 1.270 m. Cascada s-a format pe Pârâul Rupturii care izvorăşte din golul alpin şi se varsă în Valea Schitului şi apoi in Lacul Bicaz. Cu o cădere impresionantă de apă de la o înălţime de aproximativ 100 m, Cascada Duruitoarea provoacă un vuiet asurzitor care se aude de la mare depărtare.

Cheile Bicazului datorită mărimii lor impresionante reprezintă o adevarată atracţie turistică cu peisaje spectaculoase şi posibilităţi multiple de agreement. Drumul care străbate Cheile Bicazului este asemenea unui defileu săpat în piatră, plin de serpentine de o rară frumuseţe, iar pereţii imenşi de calcar ai stâncilor ascund peşteri şi avene. Valea foarte îngustă alături de cascade, stânci izolate, guri de peşteri şi pereţi stâncoşi, formează împreună aceste locuri pitoreşti încărcate de legendă, care ne impresionează prin frumuseţile lor unice şi care fac din această zonă o adevărată atracţie turistică, unică în România.

Cheile Şugăului este o zonă stâncoasă deosebit de frumoasă, sub forma de canion cu o lungime de 350 m pe care se află un şir de cascade. Aceasta împreună cu masivul calcaros Munticelu reprezintă un sit natural de excepţie datorită unicităţii patrimoniului natural de care dispune. Intâlnim aici specii endemice de plante, izvoare petrifiante cu formare de tuf calcaros, rarităţi faunistice, relief exo- şi endocarstic, calcare fosilifere şi un peisaj mirific.

Peştera Munticelu din cadrul Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş – este situată la intrarea din Cheile Bicazului, în baza calcaroasă Surduc Munticelu, pe versantul stâng al răului Bicaz. Peştera Munticelu este considerată din punct de vedere ştiinţific dar şi peisagistic cea mai importantă din Moldova. Ascunsă la baza unui perete de calcar intrarea în peşteră este scundă de aproximativ 1,5 metri, apoi urmează un culoar descendent de 10 metri, care te conduce într-o sală mare, lungă de 30 de metri şi înaltă de 4-5 metri. Cu o lungime de 120 m, peştera Munticelu impresionează prin sala mare şi prin formaţiunile stalagmitice.

Stânca Şerbeşti din comuna Ştefan cel Mare – Stânca cu chip de om de la Şerbeşti – Neamţ este rezervaţie naturală geologică şi reprezintă un punct fosilier care conţine resturi de moluşte şi impresiuni de plante. Declarată monument al naturii, Stânca Măgura Şerbeşti este constituită din bancuri de gresii dure redresate până aproape de vertical, de vârsta sarmatiana, la contactul podişului Moldovei cu Subcarpaţii.

Stanca Piatra Teiului din comuna Poiana Teiului este declarată monument al naturii de mai bine de cinci decenii şi este asezată la “Coada Lacului” în locul unde se intâlnesc cele patru drumuri care vin dinspre Moldova şi Transilvania, la o altitudine de 508 m. Stânca are o înălţime de 23 m şi este alcătuită din calcare recifale cretacice pe care se poate observa o bogată faună fosilă sarmantică. Solitară în apele lacului de acumulare “Izvorul Muntelui”, stânca este martorul procesului de eroziune din aceasta zonă şi poate fi cel mai bine admirată în toată splendoarea ei de pe viaductul ce traversează lacul.

Peştera Toşorog din comuna Bicazu Ardelean – este declarată rezervaţie mixtă şi cunoscută de localnici sub denumirea de Jgheabul cu gaură. Aşezată pe Valea Caprei cu o lungime de peste 420 m este considerată cea mai mare peşteră formată din conglomerate. Intrarea în primele două săli ale peşterii este uşor accesibilă vizitatorilor după care traseul continuă printr-o gaură de 4-5 m unde, datorită umezelii de pe pereţi, se recomandă folosirea unor tehnici de asigurare. Aici vietuieşte o importantă colonie de lilieci care sunt pe cale de dispariţie datorită distrugerii habitatelor preferate din interiorul peşterii.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.