Home » Muzee, Obiective turistice

Muzeul Etnografic „Strămoşii“ din comuna Borca

18 February 2012 0 Comentarii

muzeul-stramosilor-din-comuna-borcaÎn satul Mădei, din comuna Borca s-a deschis Muzeul Etnografic „Strămoşii“ un loc dedicat tradiţiilor strămoşeşti de pe Valea Bistriţei. Muzeul prin colecţia pe care o prezintă este o mărturie a respectului tinerilor de astăzi faţă de părinţii şi de bunicii lor. Pot fi admirate aici de la ţesături caracteristice interiorului tradiţional al casei țărăneşti, costumul popular specific zonei, meşteri şi creatori populari ale căror produse se bucură de o binemeritată faimă, până la datini şi obiceiuri legate de sărbătorile tradiţionale care se disting prin originalitate.

Muzeul s-a înfiinţat la iniţiativa profesorilor  Ana şi Gheorghe Bondar care în prezent sunt pensionari. Aceştia timp de 30 de ani au colecţionat obiectele şi piesele pe care le-au expus în acest muzeu. Zestrea muzeului care poate fi vizitat astăzi reprezintă astfel rodul muncii de o viaţă a acestora. Obiectele colecţionate aici alături de fotografiile care oglindesc felul de a fi, de a trăi al oamenilor din aceste locuri sunt mărturii şi pilde vii pentru tinerii de astăzi.

Muzeul este găzduit în 3 săli ale şcolii vechi din localitate şi cuprinde o bogată colecţie de obiecte şi piese reprezentative pentru tradiţiile strămoşeşti din această zonă. Aici sunt adunate şi expuse valoroase piese etnografice din domeniul ocupaţiilor tradiţionale a populaţiei din zonă, obiecte şi ustensile gospodăreşti, ţesături de interior, originale şi ingenioase. Alături de ele mai pot fi admirate şi instalaţii tehnice populare specifice satului de odinioară, produse ale meşteşugarilor, piese de mobilier şi de port popular tradiţional.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.