Home » Parcul Național Ceahlău

Monumente ale naturii: “Cascada Duruitoarea” şi “Avenul Mare”

19 June 2012 0 Comentarii

06-monumentul-cascada-duruitoareaPrintre categoriile de arii protejate din Parcului Naţional Ceahlău se numără şi Monumente ale naturii: “Cascada Duruitoarea”  şi “Avenul Mare”. Cascada Duruitoarea  este una dintre cele mai vizitate atracţii turistice din Parcul Naţional Ceahlău. Accesul până la cascada se face pe traseul cu cruce roşie care are o lungime de 7,5 km, diferenţă de nivel de 950m, durată de parcurgere de 4h,30min – 5h şi grad mediu de dificultate.

Situată în Masivul Ceahlău, în punctul numit Duruitoarea aflat la o altitudine de 1.270 m, Cascada Duruitoarea are o cădere impresionantă de apă de 25-30 m înălţime pe fiecare cădere de apă. Ea s-a format pe Pârâul Rupturii care izvorăşte din golul alpin şi se varsă în Valea Schitului şi apoi în Lacul Bicaz.

Cascada Duruitoarea este una dintre cele mai frumoase şi mai zgomotoase creaţii ale naturii.
Debitul mare de apă asigurat de Pârâul Rupturii şi afluenţii lui în cădere de la o înălţime de aproximativ 100 m formează vuietul asurzitor al cascadei care se aude de la mare depărtare. Se pare că din acest motiv cascada poartă numele de Duruitoarea. Cascada produce cel mai puternic zgomot pe vreme ploioasă când debitul pârâului Rupturii este crescut. Aceasta este împărţită în două căderi de apă, în primul prag al acesteia apele pârâului au săpat prin eroziune marmite fluviale, iar în a doua porţiune răsfiră apa ca un evantai peste stâncă, de la o înălţime de 5 m.

În anul 1983 speologii de la clubul sportiv “Geis” din Iaşi au explorat grota din Detunate, numită Avenul Mare. Aceştia au stabilit că Avenul Mare are o dezvoltare de aproximativ 95 m pe verticală, iar pe orizontală ajunge la circa 208 m. Avenul se termină printr-o cameră aflată cu totul în gheaţă, la 77 de metri, continuată de asemenea printr-o limbă de gheaţă cu o altă galerie spre fundul grotei, având şi alte două intrări. În anul 1984 s-a făcut cartarea, ea fiind ulterior comunicată public la Iaşi ca „o lume cu totul ascunsă!”

Datorită speciilor rare de plante, animale şi păsări care se găsesc aici Parcul Naţional Ceahlău reprezintă una dintre cele mai frumoase atracţii turistice montane din această zonă a ţării.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.