Home » Evenimente

Festivalul Obiceiurilor şi Tradiţiilor de Anul Nou din Târgu Neamţ

17 January 2013 0 Comentarii

03-festival-costume-populare-tg-neamt-ian-2013La început de an, pe 2 ianuarie 2013,  a avut loc prima ediţie a Festivalului Obiceiurilor şi Tradiţiilor de Anul Nou din Târgu Neamţ. Evenimentul a fost organizat de Primăria Târgu Neamţ şi Casa Culturii Ion Creangă din Târgu Neamţ şi a atras numeroşi participanţi alături de peste 20 de formaţii concurente din zonă dar şi din afara judeţului.

Mii de oameni au urmărit tradiţionala paradă a mascaţilor care au parcurs traseul dintre intersecţia de la restaurantul Central şi Casa Culturii, prezentând costumele şi dansurile tradiţionale, făcând roată în jurul urşilor, arnăuţilor, caprelor, berbecilor şi irozilor. Formaţiile participante au fost stimulate de către organizatori festivalului cu numeroase concursuri şi premii in bani.

După evoluţia celor 20 de formaţii în faţa juriului format din profesorul Gheorghe Tiugea, directorul Casei Culturii şi profesorii Gheorghiţă Smău şi Elena Ionită alături de primarul Daniel Vasilică Harpa cooptat ca membru de onoare s-au acordat premiile. Premiul întâi i-a revenit Alaiului Aşa-i datina la noi, de la Timişeşti, premiul doi a fost câştigat de formaţia Capra Bătrână din Răuceştii de Jos, iar premiul trei a fost obţinut de Banda Arnăuţilor din cartierul Barieră al oraşului Târgu Neamţ. Menţiunile au fost acordate formaţiilor  Haiducii din Miron Costin, de lângă Roman, Arnăuţii din Răuceştii de Sus şi din Răuceştii de Jos, Arnăuţii din Topoliţa, Banda de la Bălţăteşti şi unui grup de urători de la Liceul Vasile Conta.

Premiile speciale ale festivalului au fost acordate următoarelor formaţii: Ansamblul Datina Străbună, din Ciohorăni-Iasi, Ansamblul Poieniţa, din comuna Vorona-Botoşani, Ansamblul Moştenitorii din Oglinzi, Banda Încheierea Păcii, din Nemtişor-Vânători Neamţ, Urătorii din Bistea-Petricani şi  Banda de Arnăuţi din Humuleşti.

Festivalul se doreşte a fi un eveniment de promovare a tradiţiilor din această zonă dar şi un carnaval al costumelor şi dansurilor tradiţionale de sărbători.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.