Home » Agrement

Cărările din rezervaṭia forestieră de la Pângăraṭi

21 October 2013 2 Comentarii

05-cararile-pangaratiului-2013Cel mai vizitat obiectiv turistic din comuna Pângăraṭi este Mănăstirea Pângăraṭi, un aṣezământ de veche tradiṭie de pe valea Bistriṭei, amplasat pe DN15 Piatra Neamṭ – Bicaz, în apropierea hidrocentralei Dimitrie Leonida de la Stejaru, la răsărit de Muntele Botoṣanu ṣi pe malul stâng al pârâului Pângăraṭi. Numeroṣi turiṣti vin aici an de an dar puṭini sunt cei care se avântă pe cărările pădurilor din această zonă pentru a vizita ṣi rezervaṭia forestieră Pângăraṭi. Rezervația naturală de tip forestier Pângărați este o arie protejată de interes național situată în județul Neamț, pe teritoriul administrativ al comunei Pângărați.

Pentru a ajunge la ea trebuie să porneṣti pe drumul de lângă Mănăstirea Pângăraṭi care se continuă prin sat până la indicatorul care semnalizează rezervaṭia. “Rezervaţia de Tisă” este situată pe malul stâng al pârâului Pângăraṭi, se întinde pe o suprafaţă de 1,5 ha ṣi este una din cele trei rezervaţii de acest fel din ţară. Rezervaţia cuprinde exemplare de tisă Taxus baccata, cu vârste de peste 80 de ani care se amestecă cu exemplare de pin, molid, ienupăr, fag şi carpen. Rezervaţia de tisă de la Pângăraţi se află, în prezent, în custodia asociaţiei  Ecomoldavia iar traseul tematic prin rezervaṭie este marcat de către aceasta prin proiectul “Printre TISA – pe potecă! şi eu P.O.T.! P.O.T. să protejez şi să ocrotesc tisa”.

Cararile Pangaritului

Cararile Pangaritului Cararile Pangaritului Cararile Pangaritului Cararile Pangaritului Cararile Pangaritului
Cararile Pangaritului Cararile Pangaritului Cararile Pangaritului Cararile Pangaritului Cararile Pangaritului
Cararile Pangaritului Cararile Pangaritului Cararile Pangaritului Cararile Pangaritului Cararile Pangaritului
Cararile Pangaritului Cararile Pangaritului Cararile Pangaritului Cararile Pangaritului

De aici se desprinde drumul forestier care ṣerpuieṣte prin inima pădurii de foioase. Frumuseṭea vie a arborilor înalṭi cufundaṭi într-o stare de pace adâncă te îmbie la o plimbare prin pădure. Pe lângă acestea, aerul curat, armonia coloristică, varietatea de forme în care arborii ṣi florile se întrec, dar ṣi miresmele emanate de milioanele de frunze ṣi flori creează o atmosferă aparte. Toate simṭurile sunt supuse unui tratament intensiv de reanimare, atunci cand ajungi în mijlocul acestui codru des. Drumul din pădure duce spre o poiană de unde se deschide un frumos punct de belvedere asupra lacului Izvorul Muntelui ṣi a Muntelui Ceahlău.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

2 Comentarii »

  • admin (autor) a spus:

    @ostas articolul este despre cararile din satul Pangarati. In articol se specifica faptul ca mergand pe drumul forestier din Pangarati se urca pana intr-o poiana de unde se vede lacul Izvorul Muntelui si Ceahlaul (iar undeva in drepta dar mai departe, Potoci). Fotografiile sunt realizate din acest punct final care este si motivul pentru care a fost scris acest articol. Acel punct de belvedere poate fi atins si venind dinspre baraj.

  • ostas a spus:

    FOTOGRAFIILE NU AU NICI O LEGATURA CU TITLUL ARTICOLULUI, FIIND DIN ZONA LACULUI DE LA BICAZ. VA ROG CORECTATI EROAREA ACEASTA.

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.