Home » Evenimente

Tradiṭii ṣi obiceiuri de luna iubirii în Neamṭ

18 February 2014 0 Comentarii

08-luna-iubirii-neamt-2014Încă din vremuri străvechi sărbătorile lunii februarie sunt legate, în principal, de începutul noului an agricol, de bunăstarea casei și de sentimentul înălțător al iubirii, simbol al vieții și al schimbării. Totodată se spune despre luna februarie că este o lună a tradițiilor legate de sfârșitul iernii și începutul primăverii, datorită faptului că se află la răspântia dintre aceste două anotimpuri.

În ultimii ani luna februarie ṣi-a câṣtigat renumele de luna iubirii – patru săptămâni în care îndrăgostiṭii îṣi celebrează sentimentele. În această lună în Neamṭ se sărbătoreṣte atât Valentine’s day, cât și Dragobete, sărbătoarea dragostei la români. Valentine’s day se sărbătorește pe data de 14 februarie, fiind o sărbătoare împrumutată din Occident, Dragobetele se sărbătoreṣte pe 24 februarie, fiind sărbătoarea dragostei la români.

Dragobete era fiul Babei Dochia şi era considerat a fi o divinitate mitologică, patron al tinerilor îndrăgostiţi, care poate fi comparat cu zeităţile dragostei de la vechii greci şi romani Eros si Cupidon. Această sărbătoare însemna în trecut începutul primăverii, ziua când natura se trezeşte la viaţă, ursul iese din bârlog, păsările îşi caută cuiburi iar omul trebuia să participe şi el la bucuria naturii.

Dragobetele se diferenţiază de blajinitatea Sfântului Valentin din tradiţia catolică, fiind un bărbat chipeş, un neastâmpărat şi un năvalnic. Odinioară, în ziua de 24 februarie satele răsunau de veselia tinerilor şi de zicala: Dragobetele sărută fetele, acel Dragobete care cândva trezea sentimente deosebite pentru tineri.

În prezent, în luna februarie se dă startul unei lungi perioade de cadouri, surprize, emoṭii împărtăṣite prin gesturi inedite. Există obiceiul ca în aceaste zile, îndrăgostiții să-și ofere unul altuia cadouri, simbol al iubirii pe care și-o poartă.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.