Home » Evenimente

Tradiṭii de Dragobete ṣi Mărṭisor sărbătorite de Centrul pentru Cultură ṣi Arte „Carmen Saeculare”

25 February 2014 0 Comentarii

02-luna-iubirii-carmen-saeculare-feb-2014În această lună Centrul pentru Cultură ṣi Arte „Carmen Saeculare” Neamṭ a organizat o serie de manifestări cultural artistice pentru a sărbători tradiṭiile de Dragobete ṣi Mărṭiṣor.

Primul eveniment a fost Târgul de Mărṭiṣoare la „Carmen Saeculare” organizat în parteneriat  cu Şcoala gimnazială „Nicu Albu” din Piatra-Neamţ  şi cu Asociaţia Părinţilor din cadrul acestei şcoli. La Târgul Mărţişoarelor „ Iată ce pot face două mâini dibace” Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” participă cu două clase de meşteşuguri – clasa  de  confecţionat măşti şi împletituri din sfoară, coordonator meşterul popular Vasile Ciocârlan (la atelierul acestuia din comuna Ştefan cel Mare) şi clasa de împletituri din fibre vegetale (Şcoala Gimnazială ”Carmen Sylva” din comuna Horia), coordonator Carmen – Lenuţa Mititelu.

De asemenea, prezentă va fi şi clasa de arte plastice coordonată de prof. Radu Macavei, clasă a Şcolii Populare de Arte a Centrului pentru Cultură ṣi Arte „Carmen Saeculare”, instituţie care a premiat cele mai reuşite creaţii prezentate în cadrul Târgului. Târgul mărţişoarelor „Iată ce pot face două mâini dibace” s-a desfăṣurat duminică, 23 februarie 2014 la sala de sport a Şcolii „Nicu Albu”.

Cel de-al doilea eveniment a cuprins o serie de manifestări dedicate Dragobetului. Sub genericul “Dragobete, sărbătoarea dragostei la români”, la sala „Teatrul de joacă” de la Biblioteca judeţeană, clasa de teatru a Mariei Hibovschi a prezentat piesa “În vizită la Gil de DRAGOBETE”. Invitaţi să o vizioneze au fost elevii Colegiului Naţional “Calistrat Hogaş”.

Luni, 24 februarie, zi în care s-a sărbătorit Dragobetele, Centrul pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare” a organizat împreună cu Căminul cultural din comuna Borca o şezătoare cultural artistică în care personaj central a fost Dragobetele. Locul de desfăşurare ales a fost sala căminului cultural din Borca.

Marţi, 25 februarie, la sala de festivităţi a Colegiului Naţional “Calistrat Hogaş” a fost proiectat un film despre însemnătatea Dragobetelui în cultura populară românească, film realizat de Centrul pentru Cultură. Proiecţia filmului a fost urmată de o discuţie interactivă, invitat de onoare fiind domnul George Brăescu, specialist al domeniului etnografic.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.