Home » Mănăstiri, Obiective turistice, Pelerinaje la mănăstiri

 Mănăstirea Sihla

1 July 2014 0 Comentarii

DSC_8422_resizeMănăstirea Sihla este o mănăstire ortodoxă din sec XVII – XIX, dar cu începuturi de prin secolul al XV-lea, cum spun izvoarele, de vreme ce prin aceste locuri parcă uitate de lume, departe de năvălirile străine, de mai multe sute de ani și-au găsit sălaș de liniște și singurătate sihaștri.

Mănăstirea se află la cca 20 de km de Târgu Neamț, la 8 km de mănăstirea Sihăstria, undeva într-o zonă stâncoasă, urcată pe Obcina Sihlei la o altitudine de 1000 de metri, într-un peisaj splendid. Are hramul “Nașterea Sfântului Ian Botezătorul” dintru început, de pe la anul 1741, când a fost construită prima bisericuță în jurul căreia au apărut chiliile călugărilor. Apoi, pe prispa îngustă a unui bloc de piatră, la adăpostul unei stânci imense, s-au înfiripat două chilii și o biserică dintr-un brad cu hramul “Schimbarea la față”. De atunci, mănăstirea a cunoscut mai multe înnoiri, până în zilele noastre, devenind o importantă atracție turistică și monahală, mai ales că în preajma ei se află peștera în care a trăit fiica lui Joldea Armașu de la Cetatea Neamțului (sec XVII) care va fi cunoscută în lumea ortodoxă drept Sfânta Teodora de la Sihla sau Sfânta Teodora din Carpați, pomenită în calendarul ortodox în ziua de 7 august. Sunt acestea tot atâtea temeiuri pentru a veni pe aceste meleaguri și a vă încărca cu liniștea codrilor seculari, cu tâlcul poveștilor acestor locuri, împletite în smerenia inimilor noastre.

La Sihla se poate ajunge cu mașina pe DN 15B, de la  Târgu Neamț  spre  Poiana Largului (25 km). La intrarea în satul Leghin, numită de localnici Gura Secului, un drum se ramifică la stânga, către Mănăstirile Secu și Sihăstria. Înainte de a ajunge la poarta Sihăstriei, pe partea stângă, soseaua se bifurcă cu un drum forestier, modernizat în ultima vreme, și, după 6 kilometri parcursi, ajungem la Mănăstirea Sihla.                                                                                                                                      Un alt traseu esterelativ mai scurt  (Târgu Neamț – Mănăstirea Agapia – Sihla). De la Tg Neamț la Mănăstirea Agapia sunt 12 km. De la Mănăstirea Agapia la Sihla mai sunt vreo 8 km cu mașina pe un drum forestier modernizat, însă o amintire de neuitat aduce drumeția de 3 -5 km, plecând de la Mănăstirea Agapia pe cărările muntelui spre Sihla, printr-un peisaj de vis, de un pitoresc nemuritor, tulburător, minunat și sălbatic, care încântă ochii și încarcă sufletele de bucurie, de evlavie și de dragoste. Sunt locuri pline de istorie ortodoxă căci ele păstrează pașii sihaștrilor care au viețuit de-a lungul secolelor într-o înfrățire aspră cu pădurea și jivinele ei, unii dintre aceștia, care s-au nevoit și s-au jertfit în lupta cu răutatea și stricăciunea omenească, ajunși în rândul sfinților.

La Mănăstirea Sihla, în ziua de 24 iunie, este primul hram din cele trei: Hramul cu prăznuirea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. Următorul hram este pe 6 august de Ziua Schimbării la Față. Al treilea hram este pe 7 august când biserica o pomenește pe Sfânta Teodora de la Sihla. La acestea, în fiecare an, se adună mulţimile de oameni din aşezările nemțene, precum și pelerini din toate colțurile țării. La Sihla ne putem închina la o părticică din moaştele Sfântului Ioan Botezătorul, prezente în mănăstire de peste 270 de ani. După datină, cei veniţi la hram, nu părăsesc sfântul lăcaş fără să guste şi să se bucure de bucatele făcute cu dragoste şi binecuvântare.

“Nicio bucurie  nu se compară cu împreună-rugăciunea și niciun efort nu este prea mic pentru a o dobândi”- ne spune Stareţul Mănăstirii.

DSC_8412_resizeDSC_8414_resizeDSC_8419_resizeDSC_8426_resizeDSC_8435_resizeDSC_8440_resizeDSC_8441_resizeDSC_8442_resizeDSC_8450_resizeDSC_8454_resizeDSC_8455_resizeDSC_8456_resizeDSC_8459_resizeDSC_8462_resizeDSC_8465_resize

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.