Home » Evenimente

510 ani de la moartea lui Ștefan cel Mare

12 July 2014 0 Comentarii

DSC_8711resizeAnul acesta, la 2 iulie, 2014, s-au împlinit 510 ani de la moartea  domnitorului  Ștefan cel Mare care s-a aflat timp de 47 de ani în fruntea Moldovei. Calitățile de om politic, strateg și diplomat, acțiunile sale pentru apărarea integrității țării și inițiativele pentru dezvoltarea culturii au determinat admirația contemporanilor, acesta devenind un erou popular. Însuși Papa Sixtus al IV-lea (1414 – 1484), l-a numit “Athleta Christi” (atletul lui Christos) iar poporul l-a cântat în balade.

           La Piatra Neamț, în ziua de 2 iulie, cu sprijinul Consiliului Judeţean Neamţ, s-a organizat un simpozion dedicat ctitoriilor ştefaniene. Întâlnirea cu tema „Ctitorii ştefaniene din judeţul Neamţ şi din împrejurimi“ s-a derulat în Sala „Calistrat Hogaş“ a Consiliului Judeţean Neamţ, marcând astfel 22 de ani de la canonizare şi împlinirea a 510 ani de la trecerea la cele veşnice a Sfântului Voievod Ştefan cel Mare.

           Venind în întâmpinarea comemorării celor 510 ani, în Turnul clopotniță a lui Ștefan cel Mare din incinta Curții Domnești s-a deschis cu ocazia Zilelor orașului,care s-au celebrat marți 24 iunie, o expoziție cu caracter permanent. Locuitorii orașului precum și oaspeții noștri, turiștii din țară și de peste hotare, pot admira: la parter, odoarele vechi și noi ale bisericii domnești; la etajul unu, colaje și panouri foto care redau de-a lungul a două veacuri istoria Turnului și a împrejurimilor lui; la etajul doi, având în vedere că pe lângă biserică funcționa prima școală din urbe, s-a amenajat un spațiu cu cărți liturgice – manuale din acea vreme, programe școlare și obiecte de epocă; la al treilea etaj, printre alte exponate poate fi văzut clopotul turnat la Brașov, la sfârșitul veacului al XVIII, prin contribuția locuitorilor Târgului Piatra.
Iată un motiv în plus pentru care Turnul lui Ștefan, trebuie vizitat când vă aflați în Complexul Curtea Domnească.
Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.