Home » Evenimente

Centrul Cultural PETRE ŢUŢEA vă invită la Festivalul de Lăută

21 August 2014 0 Comentarii

P1070536_resizeContinuând proiectul serilor de artă medievală defășurat în ultimii 10 ani în 4 sit-uri medievale din Țara de Sus a Moldovei, ne face o deosebită plăcere să vă invităm vineri, 22 august 2014, cu începere de la ora 16.00 în Sala Sfatului din Cetatea Neamț ,situată pe Culmea Pleșului, la conferința de presă dedicată celei de-a IV-a ediţii a Festivalului de lăută din Cetatea Neamț ce va începe în aceeași zi la apus de soare.

Conferința de presă va fi urmată de masa rotundă organizată pe tema studiului lăutei în instituțiile de învățământ muzical din România.

Dezbaterile, ce sperăm să conducă la introducerea studiului lăutei în instituțiile de învățământ muzical din România, vor fi susținute de inspectori şcolari la disciplina muzică, directori ai unor instituții de învățământ muzical, profesori de muzică, muzicieni ce stăpânesc tehnica lăutei și constructori de instrumente. După încheierea dezbaterilor vă invităm, începând cu orele 19.00, la concertul de deschidere al celei de-a IV-a ediții a Festivalului de lăută din Cetatea Neamț.

Manifestarea, organizată în perioada 22-24 august a.c. sub patronajul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Național în parteneriat cu Complexul Muzeal Județean Neamț și găzduită la ceas de seară de unica fortificaţie medievală păstrată și restaurată din Moldova, este deschisă atât pleiadei de lăutiști din România (menestreli din Iași, Timișoara, Hunedoara), cât și unor instrumentiști ce s-au asociat lăutei (teorbă, vihuela, harpă celtică, virginal). Proiectul educațional își propune să promoveze acest instrument mai puțin cunoscut în România, cât și sensibilizarea instituțiilor de învățământ muzical din România în vederea introducerii acestuia în studiul curent.

P R O G R A M

august 2014 artist interval orar
vineri, 22 Constantin LAZĂR 19.30-20.50
Ordinul Mușatinilor – Ordinul Basarabilor
sâmbătă, 23 Caius HERA – Dumitru  PALAGNIUC 19.30-20.50
Ordinul Mușatinilor – Ordinul Basarabilor
duminică, 24 Costin SOARE – Claudia CODREANU 19.30-20.50
Ordinul Mușatinilor – Ordinul Basarabilor

Cetatea Neamț se va deschide de la ceasurile 11 și până la apus de soare atât vechilor bresle meşteşugăreşti, cât şi publicului larg căruia îi sunt propuse: spectacole de teatru, scenete şi animaţie pentru copii, Commedia dell’arte, teatru de păpuşi, ateliere de confecţionare de păpuşi tradiţionale şi panarame, spectacole folclorice, dansuri tradiţionale, prezentări de activităţi lucrative specifice perioadei medievale (meşteşugari, negustori, agricultori), expoziţii specifice, conferinţe publice pe teme de istorie şi literatură veche, ateliere de oralitură, şi multe, multe alte surprize (străjeri la porţile turnului, salvarea domniţei din iatac, baba-oarba între coconii domnești şi domniţe, ursitoare, sânziene, doftoroaie cu leacuri miraculoase, patrula străjerilor cetăţii, munteni cu ciobăneşti româneşti, muschetari cu şi fără muschete, cavaleri luptându-se cu spadele sau ademenind domniţe, boieri, dregători, răzeşi, plăieși, menestreli, trubaduri, căldărari, lingurari, hoţi mărunţi şi tălhari jefuind personajele medievale şi … nu numai).

Proiectul este conceput spre a iniţia organizarea – prin atragerea de fonduri şi susţinere mediatică – de tabere de igienizare şi conservare a unor situri medievale din judeţul Neamț, prin angrenarea de tineri voluntari.

Centrul Cultural  PETRE ŢUŢEA str. Ştefan cel Mare, nr. 97A. 725400-Rădăuţi, jud. Suceava

e-mail:[email protected] www.seriledeartamedievala.ro

tel. 0745 / 040 737, 0723 / 591 259

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.