Home » Alte evenimente

Parcul dendrologic Roznov

11 September 2014 0 Comentarii

IMG_2092_resize   Căi de acces: Piatra Neamţ – Dumbrava Roşie – Săvineşti – Roznov pe DN15 / DJ156A, sau venind de la Bacău pe DN15. Parcul este situat în imediata apropiere a sensului giratoriu din centrul orașului Roznov.

Numele localității vine din sintagma germană „Rosen Hoff”, însemnând „Grădina cu Trandafiri”, care a fost pronunţată mai întâi „Roznou” şi în cele din urmă „Roznov”.

Parcul are o suprafaţă de 3 ha şi reuneşte specii de arbori seculari, stejari, fagi, castani, specii rare de rășinoase brad argintiu – abies concolor, pin alb – pinus stobus, precum și salcâm japonez – sophora japonica, salcâm galben – laburnum anagyroides, acer, ulm, pin.

 

În Parcul dendrologic din Roznov se află “Casa Roznovanu”, un adevărat castel care a aparţinut lui Gheorghe Ruset Roznovanu (1834-1904) ofițer, politician și filantrop, care a fondat prima școală din oraș (pe atunci sat), linia ferată Bacău -Piatra Neamț și gara din Roznov. Deasemenea aici se gasesc şi  Beciurile hanului Roznovanu datate din secolul al XVII-lea.

Biserica „Sfântul Nicolae”, cunoscută și ca Biserica Roznovanu, este unicat în România, fiind construită în stil rusesc între anii 1890-1892,  ctitorie a colonelului Gheorghe Ruset Roznovanu, după planurile arhitectului rus Nikolai Vladimirovici Sultanef. Biserica are zece clopote, ale căror sunete redau o melodie unică de natură greco-rusă, comandată de colonelul Roznovanu.

Muzeul „Gheorghe Ruset Roznovanu” a fost amenajat din anul 2002 la demisolul bisericii, unde sunt expuse obiecte din biserică şi obiecte personale ale lui Gheorghe Ruset Roznovanu.

Obeliscul eroilor din războiul Ruso-Turc (1877-1878) a fost  ridicat în anul 1908 de către Vincenzo Puschiasis şi este clasificat ca monument de for public.

 

Așadar, când treceți prin Roznov, cel mai tânăr oraș din județul Neamț, vă îndemnăm să faceți o oprire pentru o plimbare prin Parcul dendrologic.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.