Home » Meșteri populari

Meșterul popular Maria Mihalachi

26 November 2014 0 Comentarii

IMG_3366_resizeObiceiul conform căruia mireasa trebuia să-și facă pentru zestre, pe lângă alte textile de casă și covoare făcute cu mâinile ei a contribuit la perpetuarea tradiției în meșteșugul țesutului.

În comuna Bălțătești din județul Neamț, acest meștesug este dus mai departe de către meșterul popular Maria Mihalachi. Vrednică continuatoare a acestei arte populare, alături de alte câteva femei din sat, ea pune în obiectele țesute nu numai motivele tradiționale specifice zonei în care s-a născut și trăiește, dar și propria imaginație. Realizează diverse țesături cu urzeală din bumbac și bătătura de lână, cu motive abstracte gândite de ea, creează modele inedite de o valoare estetică indiscutabilă. De pildă, lăicerul moldovenesc are ca motive geometrice, simboluri ale liniei vieții, dublate cu simboluri solare; covorul țesut cu arborele vieții are copacul dispus simetric, pentru a simboliza astfel, binele și răul; covorul moldovenesc de pus pe jos, tipic zonei Neamț, are ornamente colorate cu motive tradiționale care încântă ochiul.
Deasemenea,tapiseriile și carpetele lucrate și împletite cu multă migală cu ajutorul croșetelor în culori de alb, albastru, roșu și negru, uimesc prin simplitatea decorațiunilor. Toate acestea au dus faima meșterei în județ și în țară unde este prezentă la tîrguri și expoziții.

IMG_3370_resize IMG_3371_resize IMG_3376_resize IMG_3377_resize IMG_3387_resize IMG_3394_resize IMG_3397_resize IMG_3398_resize IMG_3400_resize

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.