Home » Biserici, Obiective turistice

Biserici vechi din Roman

12 December 2014 0 Comentarii

IMG_8948_resizeCatedrala episcopală “Sfânta Parascheva” din Roman

Catedrala episcopală “Sfânta Parascheva” din Roman, timp de veacuri sediul Episcopiei Romanului, înălțată din anul 2009 la rangul de Arhiepiscopie a Romanului și Bacăului, a fost construită la jumătatea secolului al XVI-lea de Petru Rareș după modelul Putnei şi al Neamţului. Domnitorul a construit-o pe locul unei biserici cu același hram ridicată de Alexandru cel Bun, prin anul 1406, pentru a adăposti osemintele unei soții a voievodului. Acesta este motivul pentru care a devenit reședință episcopală încă de atunci. Amintim că pe vremea lui Rareș era episcop Macarie, renumitul cronicar. În această catedrală a predicat, timp de 11 ani, marele cărturar  Dosoftei, ajuns Mitropolitul Moldovei, autorul “Psaltirii în versuri” tipărită în anul 1673. Turnul clopotniță, ridicat între secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, domină ansamblul. Chiar de la intrarea în biserică, ne întâmpină imaginea Sfintei Parascheva, ocrotitoarea catedralei și întregii Moldove. În pronaos și în pridvor s-a conservat relativ bine pictura originală aparținând secolulului al XVI-lea.  Catedrala episcopală de la Roman aparține patrimoniului naţional şi universal fiind o operă de inestimabilă valoare creată de geniul artistic românesc.

Biserica Armenească

În Roman, ca în mai toate târgurile din Moldova, exista  în secolul al XIV-lea o comunitate puternică de negustori și mesteșugari armeni, primiți și încurajati de către domnitorii Alexandru cel Bun și Ștefan cel Mare. Se spune că armenii din Roman cumpăraseră o biserică de lemn de la sașii din localitate încă din anul 1355. Biserica Armenească din municipiul Roman a fost ridicată între anii 1588-1609 de către un nobil armean pe nume Agopsa. În vremea aceea, la Roman vieţuiau mai mult de 500 de familii armene. Abia pe la anul 1709, s-a construit impunătoarea biserică pe care o vedem astăzi.

Biserica Armenească din Roman, str. Veronica Micle, nr.13, a fost restaurată și mărită între anii 1863-1868 în stil armenesc neoclasic, atunci ridicându-se și turnul clopotniță. Tot în aceași perioadă s-a pictat iconostasul, naosul și pronaosul, o pictură deosebită. Întrucât comunitatea armeană s-a micșorat de-a lungul timpului, iar lăcașul era în paragină, în anul 1981, s-au efectuat ample lucrări de restaurare, consolidare şi amenajare. În urma târnosirii din 15 august 1991, Biserica Armenească a fost dată în folosința Eparhiei ortodoxe a Romanului, aici funcționând parohia “Pogorarea Sfantului Duh”.

Biserica Armenească face parte din patrimonial național și constituie un punct important de atracție pentru turiștii care vizitează orașul Roman.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.