Home » Obiective turistice

Sinagoga de lemn ”Baal Sem Tov” de la Piatra-Neamț

20 February 2015 0 Comentarii

IMG_5003_resize  Unică în Europa acestor vremuri, Sinagoga Catedrală  Baal Shem Tov, construită în anul 1763, este una dintre cele mai importante clădiri de patrimoniu din Piatra Neamţ. Legenda locală spune că rabinul Israel ben Eliezer, cunoscut sub numele de Baal Shem Tov (1698 — 1760), fondator al hasidismului, s-a retras în munții Ceahlău, iar în ziua de sabbath cobora să se roage la sinagogă. Cercetările mai noi făcute cu ocazia lucrărilor de renovare în perioada 2007-2009 au constatat că este construită pe locul unei sinagogi mai vechi din piatră datând din secolul al XVI-lea. Forma de navă dreptunghiulară şi tehnicile de îmbinare a bârnelor groase din brad folosite, arată că la construirea ei au participat meşterii care au ridicat bisericile de lemn de pe Valea Bistriţei. Printre vestigiile de cult păstrate în interiorul sinagogii, expuse în muzeul organizat în fostul balcon al femeilor, se află o perdea cu inscripţii cusute din anul 1767, Urna Sfântă sculptată în lemn masiv datând din anul 1835, suluri de Tora, vase rituale, cărţi de rugăciune și alte obiecte ritualice.

Sinagoga Baal Shem Tov este singura sinagogă de lemn din estul Europei a cărei arhitectură este păstrată intactă și în care activitatea de cult s-a desfășurat continuu, chiar dacă comunitatea evreilor din zonă a variat ca mărime. În prezent, sinagoga este locul în care se organizează şi activităţi culturale legate de istoria evreilor din Piatra Neamţ şi din întreaga Românie (expoziţii, simpozioane, seri de film, lansări de carte), evocarea culturală și istorică contribuind la păstrarea identității de neam și religioase.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.