Home » Mănăstiri, Obiective turistice

Mănăstirea Pângăraţi

26 February 2015 0 Comentarii

IMG_0299_resize        Mănăstirea Pângăraţi se află situată în judeţul Neamţ, într-un loc de vis, fiind înconjurată de păduri împodobite de conifere şi foioase, pe malul stâng al pârâului Pângăraţi, la cca 13 km de Piatra Neamţ, urmând DN15 (Piatra Neamţ-Bicaz) la dreapta, drumul este asfaltat şi trece prin faţa Hidrocentralei Stejaru.
Denumirea mănăstirii vine de la numele unui pustnic care trăia prin anii secolului al XV-lea chiar în apropierea pârâului căruia i-a dat numele, pe nume Pangratie. Auzind bine-credinciosul domnitor Ştefan cel Mare de nevoinţa Cuviosului şi înştiinţându-se că nu are biserică unde să se roage cu ucenicii săi, în anul 1461 i-a dăruit bani şi ajutor să înalţe o mică biserică de lemn, hramul ei fiind Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir. În anul 1476 au năvălit turcii asupra Moldovei şi călugării au luat calea pribegiei peste munţi. Mănăstirea Pângăraţi s-a numit până în anul 1508 Schitul lui Simeon. Biserica Mănăstirii Pângăraţi a fost zidită în anul 1560 de către Alexandru Lăpuşneanu (1562-1561; 1564-1568)  care a zidit şi Turnul Clopotniţă şi a împroprietărit mănăstirea. Următorul moment important în dezvoltarea ansamblului de construcţii din vatra Mănăstirii Pângăraţi a fost perioada domniei Voievodului Vasile Lupu (1634-1653), când în anul 1642, s-au făcut la Pângăraţi însemnate îmbunătăţiri, care au înnoit biserica. Forma actuală a mănăstirii se datorează activităţii energice a stareţului Arhim. Varnava (1833-1859), este cel care a întemeiat satul dându-i numele Pângăraţi după numele mănăstirii. În anul 1872, la insistenţele Ministerului de Interne în clădirile mănăstirii a fost înfiinţat un penitenciar. În timpul funcţionării acestuia are loc construirea pridvorului de pe latura nordică a bisericii monument, de către deţinuţi. Din anul 1960, Mănăstirea Pângăraţi a fost dată către Staţiunea de Cercetări Biologice, Geografice – Stejaru. Atunci au fost predate către Mitropolie arhiva Mănăstirii şi 4 saci mari cu cărţi, scrise în chirilică. Prin hotărârea Sfântului Sinod al B.O.R din data de 23 mai 1991 s-a înfiinţat Mănăstirea Pângăraţi ca mănăstire de călugări. Prin lucrările de modernizare începute aici din 1 iunie 1996 se pot vedea plăcut îmbinate cele trei secole: al XV-lea, al XVII-lea şi mai nou al XXI-lea, prin construcţia noii biserici cu o nouă curte şi alei de acces. Biserica are o arhitectură unică între toate celelalte mănăstiri din Moldova, fiindcă sunt  incluse în aceeaşi construcţie două biserici suprapuse. Modul în care constructorul a reuşit să zidească mănăstirea, a condus la crearea unui element unic, dând bisericii, în exterior, o dimensiune cu totul aparte, contrastând cu decorul modest de care aceasta beneficiază. Mănăstirea Pangarati este pe harta judeţului Neamţ una dintre cele mai însemnate obiective turistice.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.