Home » Agrement

Sărbătoarea de Rusalii în tradiția nemțeană

12 June 2015 0 Comentarii

DSC_8711resizeAnul acesta, am avut parte la Rusalii, de o nouă mini-vacanţă pe parcursul a trei zile în intervalul 30 mai-1 iunie.

Rusaliile, sărbătoarea închinată cultului morţilor, este preluată de la romani de către daci. După ce s-au convertit la creştinism, strămoşii noştri au sărbătorit – Pogorârea Duhului Sfânt – care cade la zece zile după Înălţare şi la 50 de zile după Paşte. În decursul veacurilor, cele două sărbători s-au contopit într-una singură. Sărbătoarea se prăznuieşte duminica. Sâmbătă dimineaţa, zi  numită  Moşii cei Mari, se fac slujbe de pomenire a morţilor.

În această zi, de Rusalii (Pogorârea Sfântului Duh), frunzele şi ramurile de tei (simbolizând limbile de foc pogorâte peste Apostoli) care sunt aduse de credincioşi la biserică, spre a fi sfinţite, se iau acasă şi se aşează la icoane şi la uşi, întrucât se crede că feresc gospodăriile de fulgere, de grindină şi de duhurile rele, iar cu aghiazma cu care au fost sfinţite se stropeşte ogorul pentru a fi roditor!

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.