Home » Agrement

6 august – Hramul Muntelui Ceahlău

5 August 2015 0 Comentarii
În fiecare an, pe 6 august, în ziua sărbătorii religioase “Schimbarea la Faţă”, este hramul Muntelui Ceahlău, zi în care localnicii urcă sus pe vârful muntelui și asistă la slujba religioasă de la Schit.Se pare că obiceiul este mai vechi, datând chiar de 5000 de ani, când soarele era considerat zeu și oamenii urcau pe munte să se închine lui.

Dacii considerau acest munte ca fiind sfânt, loc de venerare, poate și pentru că aici, la începutul lunii august au loc două fenomene unice în lume, pe care ei le considerau miraculoase.

În fiecare an oamenii urcau dis de dimineață pe vârful muntelui pentru a putea contempla Calea Sacră sau Calea Cerului, un fenomen optic, de scurtă durată, ce se desfășoară în primele clipe ale răsăritului când proiecția umbrei Vârfului Toaca parcă se pierde în înălțimea cerului asemenea unui drum în depărtare. Apoi, timp de aproximativ 80 de minute, pe măsura ce soarele se ridică și dizolvă norii de ceață, umbra Vârfului Toaca împreună cu cea a stâncii Piatra Ciobanului formează o impresionantă hologramă a unei piramide perfecte.

Măreția fenomenului dă muntelui o aura de mister, de sacru, fapt ce a determinat ulterior sărbătorirea „Schimbării la față″ în aceeași perioadă.

Vă invităm să vă alăturați localnicilor care urcă pe munte, să vedeți aceste fenomene și să vă bucurați de frumusețea peisajului și a florei montane.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.