Home » Alte Articole, Circuite turistice

Turul Caselor Memoriale din Județul Neamț

4 November 2016 0 Comentarii

circuit-turistic-case-memoriale-judetul-neamtTe invit în județul Neamț într-un pelerinaj de suflet în locurile unde au copilărit și au trăit mari scriitori și oameni de cultură ai neamului românesc. Vei descoperi aici poveștile acestui ținut spectaculos care de-a lungul veacurilor au impresionat copii și adulți de toate vârstele.

În aceste mici muzee atmosfera a rămas neschimbată: mobila, obiectele personale, fotografiile, stiloul uitat pe biroul de lucru, o carte deschisă pe o măsuță lângă un fotoliu. Experiența va fi unică și personală pentru că tot ceea ce vei vedea va rezona în interiorul tău: te vei întoarce în vremea când erai copil și le citeai cărțile, sau stăteai toată ziua la scăldat sau la cireșe.

Locația Caselor Memoriale din Județul Neamț

circuit-turistic-casa-memoriala-calistrat-hogasMuzeul Memorial “Calistrat Hogaș” Piatra Neamț a fost inaugurat în anul  1969 în casa în care a locuit scriitorul Calistrat Hogas. Casa a fost construită în anul 1885 și are un stil architectural deosebit fiind înscrisî pe lista monumentelor de arhitectură din Patrimoniul Cultural Național. Expoziția permanentă cuprinde documente de familie, manuscrise, mobila originală și obiecte personale ale scriitorului.

 

circuit-turistic-casa-memoriala-ion-creangaCasa Memorială “Ion Creangă” Humulești, Neamț este casa unde s-a născut și a copilărit Nică al lui Ștefan a Petrei și a fost construită în anul 1830 de către Petre Ciubotariu, bunicul povestitorului. Casa reprezintă un tipic monument de arhitectură populară în care domină simplitatea, bunul simț și modestia proprie țăranului moldovean. Regăsim aici cuptorul și stâlpul hornului unde stă agățată sfoara cu motocei la capăt cu care se jucau mâțele, descrisă de povestitor în “Amintiri din copilărie” sau prichiciul vetrei cel humuit, de care scriitorul se ținea când a început sî meargă copăcel.


circuit-turistic-casa-memoriala-veronica-micleCasa Memorială “Veronica Micle” din Târgu Neamț este casa pe care poeta Veronica Micle a îndrăgit-o foarte mult și în care a venit deseori să locuiască. Expoziția permanentă a muzeului este consacrată vieții și activității literare a muzei poetului nostru național, Mihai Eminescu, cu obiecte și documente care au aparținut acesteia.

 

circuit-turistic-casa-memoriala-alexandru-vlahutaCasa Memorială “Alexandru Vlahuță”din comuna Agapia, Neamț este casa în care s-a născut și a copilărit scriitorul Alexandru Vlahuță. Situată în satul mănăstiresc Agapia, în cele câteva camere ale muzeului s-a încercat reconstituirea atmosferei specifice epocii în care a trăit Alexandru Vlahuță. Expoziția cuprinde mobilierul original, cărți din biblioteca proprie, obiecte personale, reviste ale vremii, scrisori și manuscrise care au aparținut scriitorului.

 

circuit-turistic-casa-memoriala-visarion-puiuCasa Memorială Visarion Puiu și Muzeul Mihail Sadoveanu din satul Mănăstirea Neamț funcționează în casa construită în anul 1937 de Visarion Puiu, Mitropolit al Bucovinei (1935-1940) și în care scriitorul Mihail Sadoveanu și-a petrecut amurgul vieții. Expoziția muzeului păstrează ambianța de epocă și cuprinde piese de mobilier, pianul, sabia de samurai, un șah de fildeș, documente, obiecte personale, fotografii, portretele părinților și a scriitorului Mihail Sadoveanu.

 

circuit-turistic-casa-memoriala-i-mironescuCasa Memorială “I. I. Mironescu” Tazlău, Neamț este casa în care s-a născut și a locuit  doctorul și scriitorul I. I. Mironescu din Tazlău. Aceasta a fost amenajată în anul 1969 ca muzeu, iar expoziția permanentă cuprinde obiecte personale, fotografii, schițe, cărți și mobilier care au aparținut acestuia.

 

circuit-turistic-casa-memoriala-vasile-contaCasa Memorială “Vasile Conta” Ghindăoani, Neamț este casa în care s-a născut marele filozof român Vasile Conta. Aceasta a fost amenajată și inaugurată ca muzeu memorial în anul 1993 și cuprinde elemente de istorie locală, în cadrul căreia este prezentată viața și activitatea filosofului, dar și materiale etnografice și de artă populară specifice zonei în care s-a născut Vasile Conta.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.