Sfințișorii, desertul zilei de astăzi, în Neamț
Oferta pensiunilor, hotelurilor, dar mai ales a lăcașurilor de cult de pe teritoriul județului Neamț abundă astăzi, 9 martie, în Sfințișori. Tăvăliți prin nucă, miere sau unși cu diverse alte dulcegării apărute pe piață, Sfințișorii au menirea de a marca marea sărbătoare a creștinilor de la început de primăvară și înainte de Paște: Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia. Tradiția populară spune că după trecerea „zilelor Babelor“, urmează cele ale „Moșilor“, până pe 17 martie. Dacă perioada Babelor este caracterizată de zile capricioase, cu schimbări bruște de temperatură, cea a Moșilor este opusă, venind cu zile calde, de primăvară blândă.
Revenind la delicatesele zilei de astăzi, Sințișorii, cărora li se mai spune și Mucenici, sunt făcuți din aluat de post. În Neamț, rețeta presupune coacerea acestora, dar se practică și fierberea lor. Cert este că după prepararea termică, Sfințișorii sunt trecuți prin miere și nucă măcinată, din abundență.
Rețeta de bază este cu făină de grâu, peste care se adaugă un praf de sare și se amestecă până la obținerea unui aluat elastic. După ce dospește aluatul, se fac rulouri subțiri, care se împletesc în două, se unesc sub formă de colac și apoi se răsucesc în forma cifrei 8. Se pun mucenicii formați în tavă, se lasă la crescut circa un sfert de oră și se dau la cuptor, la foc mediu, pentru 20 de minute sau până sunt aurii deasupra. După ce se răcesc se toarnă peste ei un sirop dulce și căldut. Se lasă 15 minute să se însiropeze bine apoi se ung cu miere și se presară cu nucă măcinată.
Aceasta este o rețetă tradițională, de post. Se poate folosi și aluat de cozonac, pentru cei care nu postesc.
Scrie raspunsul tau!