Home » Alte evenimente, Evenimente

Teatrul Tineretului Piatra Neamț – spectacole 31 martie – 2 aprilie 2017

30 March 2017 0 Comentarii

 

 

Spectacole programate în acest weekend la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț

 

 

Fata de pe canapea – o nouă premieră la Teatrul Tineretului

 

Teatrul Tineretului are plăcerea de a anunța premiera Fata de pe canapea, regia și scenografia: Horațiu Mihaiu. Reprezentaţiile vor avea loc vineri şi sâmbătă (31martie  şi 1aprilie 2017), de la ora 19.00, la Sala Mare.

 Fata de pe canapea

de Jon Fosse

Traducerea din limba norvegiană: Carmen Vioreanu

Regia și scenografia: Horațiu Mihaiu

FEMEIA – Ecaterina Hâțu

FATA – Sonia Teodoriu

BĂRBATUL – Andrei Merchea Zapotoțki

MAMA – Cătălina Ieșanu

SORA – Corina Grigoraș

UNCHIUL – Valentin Florea

SORA BĂTRÂNĂ – Loredana Grigoriu

TATĂL – Florin Mircea jr

 

Recomandat persoanelor peste 14 ani.

 

Scriitorul norvegian Jon Fosse (n. 1959) a debutat cu un roman (Roșu, negru, 1987), a scris proză scurtă, poezie, eseu, cărți pentru copii, dar ceea ce i-a adus succesul internațional a fost dramaturgia, gen pentru care a fost nominalizat la Premiul „Nobel“ în 2013. Până în prezent, a scris peste 40 de piese, traduse în peste 40 de limbi. În 2010, când i s-a decernat Premiul „Henrik Ibsen“, cel mai important premiu de dramaturgie la nivel mondial, a declarat: „Scrisul m-a schimbat. În tinereţe nu eram credincios. Dacă reuşeşti să scrii o poezie, dacă simţi magia sau enigma, cum vrei s-o numeşti, revelaţia a ceea ce este trăirea, înseamnă că nu poţi fi ateu. Scrisul e o experienţă religioasă, fără îndoială. Eu nu ştiu de unde-mi vin cuvintele. Pot dovedi că am scris 40 de piese şi am publicat 40 de cărţi. Dar n-aş putea spune cum s-au născut ele. Nu mă cunosc pe mine însumi”. Această căutare a identității, a locului în lume, se regăsește ca temă dominantă a dramaturgiei sale, iar Fata de pe canapea (publicată în 2003) este emblematică din acest punct de vedere.

O femeie se caută pe sine pictând… Prezentul său este ca un copac ce se usucă încet, sufocat de plantele agățătoare ale trecutului. Chipuri fantomatice, cărți poștale, sunete ale mării, toate se rotesc într-un dans ce o ține captivă în trecut. Imaginea emblematică: ea, copilă, abandonată  pe o canapea.

Sprijinindu-se de textul – poem al lui Jon Fosse, acest spectacol este o partitură cu două tempouri: unul lent, al femeii care meditează asupra eșecului vieții sale, și altul dinamic, al adolescentei care descoperă lumea și își caută felul de a fi în lume; este, pe de o parte, inerția tristeții, a abandonării idealurilor, iar pe de altă parte, explozia vitală a erotismului.

Fata de pe canapea este un spectacol despre pericolul scufundării în trecut, despre iubire ca principală hrană pe care copilul trebuie să o primească de la părinți pentru a fi întreg la maturitate, dar, înainte de toate, despre  otrăvirea vieții prin neputința de a ne ierta pe noi înșine și pe cei care ne-au greșit.

(Raluca Naclad, consultant artistic)

Galerie foto:

 

Duminică, 2 aprilie, ora 19.00, Sala Mare,

 UN STEJAR

de Tim Crouch

Traducerea: Ionuț Sociu

Cu MIRCEA POSTELNICU și actorul  invitat: CEZAR ANTAL

Regia: BOBI PRICOP

Scenografia: ADRIAN DAMIAN

Muzica: EDUARD GABIA

Light design: CRISTIAN ȘIMON

 

Prin proiectul propus de Bobi Pricop, Teatrul Tineretului vă invită să experimentați teatrul într-un mod surprinzător. Ineditul piesei Un stejar constă în faptul că unul dintre cei doi actori care vor juca în spectacol acceptă provocarea de a se afla la prima întâlnire cu textul chiar în timpul reprezentației, în faţa publicului. Actorul invitat se va urca pe scenă, alături de actorul Teatrului Tineretului, Mircea Postelnicu, fără să știe nimic despre piesă și fără să fi văzut spectacolul în prealabil.

O miză importantă a proiectului este aceea de a readuce în fața publicului pietrean în primul rând pe actorii care au contribuit la crearea fenomenului Piatra Neamț în lumea teatrală românească. Până în prezent, au făcut parte din distribuție Claudiu Bleonț, Ana Ciontea, Paul Chiribuță.

Pentru spectacolul din data de 2 aprilie, actorul invitat va fi Cezar Antal, nume de rezonanță al teatrului românesc, format la Teatrul Tineretului, pe scena căruia a urcat imediat după absolvire, în 2000. Până în prezent, a jucat în peste 40 de spectacole, pe scena Teatrului Tineretului. Din 2015 este actor și al Teatrului Odeon, fiind distribuit în următoarele spectacole: Family Affairs de Rosa Liksom, un spectacol de Radu Afrim (2015), Svejk după Jaroslav Hašek, regia Alexandru Dabija (2016), Refugiul de Jennifer Haley, regia Horia Suru (2016), Soldatul de ciocolată (sau Armele și omul), regia Andrei Șerban (2016), Kepler-438b de Guillem Clua, regia Bobi Pricop (2016).

(Raluca Naclad, consultant artistic)

Galerie foto:

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.