Home » Meșteri populari, Obiceiuri, tradiții și meșteșuguri

Cămașa tradițională sau IA

16 June 2017 0 Comentarii

Costumul tradițional femeiesc a dat măsura potențialului creativ al femeii, prin multitudinea valorilor artistice realizate. Privim cu toată admirația fiecare ștergar de cap, cămașă, catrință, brâu, bârneațâ sau bondiță și ne minunăm de cât timp și răbdare, câtă pricepere și muncă, câte gânduri și sentimente cuprind fiecare.Componentele destinate portului de sărbătoare trebuiau să fie frumoase și să exprime personalitatea și sensibilitatea celor care le lucrau și le purtau.

Cămașa femeiască

Realizarea cămașilor tradiționale a constituit o activitate majoră în viața femeilor de odinioară, care erau preocupate permanent să asigure numărul mare de piese de port pentru toți membrii familiei. Eforturile lor erau sporite la categoria cămășilor de sărbătoare, la care se foloseau materiale scumpe și tehnici decorative dificile și care solicitau mai mult timp, talent și măiestrie.

Clasificarea cămășilor se poate face ținând seama de mai multe criterii, dintre care cel al funcționalității primează, deoarece condiționează calitatea materialelor, procedeele de lucru și proporția decorului. Starea socială și vârsta purtătoarei sunt alți foctori de diversitate, dar cele mai importante sunt preferințele individuale și comunitare, care au determinat apariția particularităților locale sau personale, dezvoltate mai cu seamă în latura estetică. Variantele tipologice s-au constituit și în funcție de gradulde influiență și de adaptare a caracteristicelor și a elementelor din costumul orășenesc sau din zonele învecinate.

  • Cămașa bătrânească de tip “poncho”
  • Cămașa încrețită la gât, numită de tip carpatic
  • Cămașa cu platcă

Costumul popular bărbătesc din zonele județului Neamț dețione o serie de particularități dictate de potențialul natural și uman specific. El se încadrează în trăsăturile generale ale portului bărbătesc moldovenesc, fiind însă mai conservator în păstrarea unor vechi proprietăți structurale, morfologice și estetice. Ca orice domeniu din creația noastră tradițional, și costumul popular bărbătesc este expresia modului de viață al localnicilor, a mentalității și sensibilității lor.

Comparativ cu bogăția morfologică și decorativă a costumului popular femeiesc, portul tradițional bărbătesc se distinge prin următoarele caracteristici: o mai mare simplitate și uniformitate, o mai mare sobrietate, un mai puternic caracter conservator, etc.

Cămașa bărbătească

Cămașa este piesa principală și definitorie a costumului tradițional. Ea se lucra dintr-o singură lățime de pânză decupată la mijloc, printr-un oval și o tăietură în față, pentru a forma gura cămășii, cu diverse adaosuri pe la subraț și cu mânecile prinse de umeri.

Cămașa a jucat un important rol în individualizarea costumului tradițional local și zonal. Ea a reprezentat piesa de bază, care a concentrat toată atenția femeii, fiind cartea de viziță a talentului și măiestria ei.

 

Portul tradițional de sărbătoare din Județul Neamț Elena Florecu și Florentina Buzenschi

 

Galerie foto:

 

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.