Home » Biserici, Mănăstiri, Obiective turistice, Pelerinaje la mănăstiri, Promovare Turistică

Mănăstirea Neamţ – “Ierusalimul Ortodoxiei Române”

21 July 2017 2 Comentarii

atractii-manastirea-neamt

Prima atestare documentară a mănăstirii datează de la 1210. Potrivit documentelor, Petru Muşat a ridicat, pe locul unei vechi biserici de lemn un locaş de piatră în 1375, distrus la cutremurul din 1471. Între anii 1486 şi 1497, Ştefan cel Mare, considerând imposibilă refacerea vechii biserici a ridicat o nouă biserică, cu hramul Înălţarea Domnului, un adevărat unicat arhitectural, de o eleganţă şi frumuseţe deosebite. Absida altarului şi naosul au fost pictate în ultima perioadă de domnie a lui Ştefan cel Mare, iar pronaosul şi pridvorul închis, în vremea lui Petru Rareş, straturile vechii picturi din absida altarului şi naos devenind vizibile după restaurarea din 2000. Biserica este şi o importantă necropolă, aici fiind înmormântaţi voievozi, demnitari, dar şi episcopi şi stareţi (Pimen, Siluan şi Silvestru, sec. XIV; Sf. Paisie de la Neamţ). În incinta mănăstirii se mai află un turn-clopotniţă (ridicat de Alexandru cel Bun la începutul sec. XV). Mitropolitul Venianim Costache este cel care a finalizat lucrările la turnul-clopotniţă, ridicând clopotele în încăperea din partea superioară a turnului, iar în încăperea unde se găseau iniţial clopotele a amenajat Paraclisul Buna Vestire. Mitropolitul Venianim Costache finalizează, de asemenea, lucrările la chiliile din incinta mănăstirii, iar în partea de nord amenajează Paraclisul Adormirii Maicii Domnului. Între anii 1820 şi 1830 a fost ridicată biserica, cu hramul Sf. Gheorghe, care în urma unor lucrări de restaurare (1956-1960) a fost demolată, fiind reconstruită în partea de est, între chilii. Bolniţa şi Paraclisul Sf. Ioan cel Nou de la Suceava au fost ridicate între anii 1843 şi 1846.

Perioada de maximă înflorire a mănăstirii a fost în sec. XVIII-lea, când Sf. Paisie Velicikovski se stabileşte la Neamţ, împreună cu 60 de ucenici, unde desfăşoară o intensă activitate cărturărească, traducând Filocalia în limba slavonă (tipărită la Moscova în 1793). Tot la Neamţ ucenicii săi vor traduce sute de manuscrise filocalice în româneşte. Cei peste o mie de călugări, adunaţi în jurul stareţului din toate ţările ortodoxe, vor duce faima Mănăstirii Neamţ în cele mai îndepărtate colţuri ale Rusiei, Bulgariei, Serbiei şi în Sfântul Munte. În 1794, marele restaurator al tradiţiei isihaste filocalice de la Neamţ trece la cele veşnice, fiind înmormântat în biserică. În cadrul mănăstirii au funcţionat o şcoală de caligrafi, copişti şi miniaturişti, o şcoală de sculptori şi gravori, o tipografie (înfiinţată de Venianim Costache la 1807, aflată şi acum în funcţiune) şi o bibliotecă ce deţine peste 15000 de volume şi peste 500 de manuscrise (cele mai vechi, din sec. XVII-XVIII), deosebit de importante pentru cultura românească.  Muzeul mănăstirii, datând din 1916, păstrează catapeteasma din Paraclisul Cetăţii Neamţ, un epitaf din 1821, cruci sculptate în lemn, câteva icoane pictate de Nicolae Grigorescu, diferite obiecte de cult şi veşminte. Cel mai vechi manuscris care se păstrează la Mănăstirea Neamţ este un Tetraevanghel scris pe pergament la finele veacului al XIV-lea. Multe altele, copiate şi împodobite la Neamţ, se păstrează în Biblioteca Academiei Române sau în alte biblioteci şi muzee din ţară şi străinătate. Astfel, la Muzeul de Artă al României se păstrează renumitul Epitaf, realizat în 1437 de egumenul Silvan, iar Tetraevanghelul scris de Gavriil Uric în 1429 a ajuns tocmai dincolo de Canalul Mânecii, constituind una dintre piesele de referinţă ale Bibliotecii Bodleyana din Oxford.

În incinta cimitirului se află Biserica Sf. Ioan Bogoslovul (sec. XIX), iar la subsolul ei se găseşte o gropniţă care păstrează oseminte ale călugărilor care au vieţuit aici. Lângă mănăstire funcţionează un seminar teologic.

La Mănăstirea Neamţ se găsesc şi sunt venerate moaştele „Sfântului necunoscut de la Neamţ”, capul Sf. Simeon „din Muntele Minunat”, cât şi icoana Maicii Domnului cu Pruncul de la Neamţ (sec. VII). La începutul sec. al XX-lea a venit la Neamţ Sf. Ioan Iacob Hozevitul, ale cărui sfinte moaşte întregi se află la Mănăstirea Sf. Gheorghe din pustiul Hozeva.

În martie 1855, domnitorul Grigore Ghica semnează “ofisul” de înfiinţare a unui Seminar la Mănăstirea Neamţ, instituţie de recunoscut prestigiu, cu o remarcabilă contribuţie la buna pregătire a atâtor generaţii de intelectuali şi preoţi.

Galerie foto:

 

Video:

 

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

2 Comentarii »

  • admin (autor) a spus:

    Vă mulţumim! Asemenea!

  • MATHE KAROLY a spus:

    Invierea domnului Isus Hristos sa va aduca lumina in suflet!
    Va uram PASTE FERICIT!
    KAROLY si ILDIKO din Gheorgheni

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.