Home » Alte evenimente, Evenimente

COMPLEXUL MUZEAL JUDEȚEAN NEAMȚ – Expoziția Maestrul picturii nemțene – Nicolae Milord

24 July 2017 0 Comentarii

 

Comunicat de presă

 

 

 

 

Joi, 27 iulie 2017, la Muzeul de Artă din Piatra-Neamț va avea loc un eveniment de excepție, vernisajul expoziției de pictură și grafică semnată de artistul nemțean Nicolae Milord, cuprinzând lucrări din colecții particulare și din cea a muzeului. Inițiativa acestui proiect generos aparține pasionatului colecționar Corneliu Lucian Agăleanu, colaborator statornic al instituției noastre şi este realizată cu sprijinul  Lions Club Piatra – Neamț.

În strălucita constelație de artiști nemțeni, opera lui Nicolae Milord (1909- 1988) ocupă un loc distinct, bine individualizat, fapt confirmat și de expoziția retrospectivă deschisă la Muzeul de Istorie și Arheologie din Piatra Neamț în luna septembrie 2001 organizată în colaborare cu d-na prof. Irina Vlad, nepoata artistului și moștenitoarea unui număr important dintre cele mai valoroase lucrări de pictură și grafică.

Născut în Piatra-Neamț la 11 noiembrie 1909, Milord a absolvit Academia de Arte Frumoase din Iași unde a studiat pictura cu străluciții profesori Gheorghe Popovici, Octav Băncilă și Ștefan Dimitrescu. A debutat în expoziții de grup în anul 1930, urmând și alte participări la manifestările artistice din țară. În orașul natal a deschis prima expoziție personală în 1937, prilej cu care publicul nemțean a recunoscut în pictorul Nicolae Milord un artist ce transpune într-un mod personal motive din natură, chipuri de oameni, peisaje, flori – păstrând tradiția picturii românești și adăugând un plus de sensibilitate, trăire, simțul armoniei cromatice și al echilibrului compozițional.

Expoziția cuprinde  peste 50 de lucrări de lucrări de pictură și de grafică, opere reprezentative pentru creația lui Nicolae Milord și reactualizează în conștiința publicului personalitatea acestui artist sensibil și generos care în şase decenii de activitate a dăruit orașului unde a trăit și creat strălucirea și noblețea sufletului său. Predominanta  lirică din lucrările sale atinge ușor chipurile, florile, atmosfera peisajelor fără a pune accente patetice.

Criticul de artă Octavian Barbossa care a prefațat catalogul retrospectivei din 2001, aprecia că „Nicolae Milord face parte din categoria acelor artiști care nu strălucesc prin motiv. Motivele în calitatea lor de pretexte figurative – subiecte ale compozițiilor – devin strălucitoare prin pictura sa”.   Expoziția poate fi vizitată în perioada 27 iulie – 25 august 2017, zilnic, între orele 10 – 18, cu excepţia zilei de luni.

Vă așteptăm cu drag!

Muzeograf Violeta Dinu

Galerie foto:

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.