Home » Alte evenimente, Evenimente

Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Piatra Neamț – FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE FOLCLOR „CEAHLĂUL” – Prezentare participanți III

3 August 2017 0 Comentarii

 

 

FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE FOLCLOR „CEAHLĂUL”

 

EDIŢIA A XX-A

 

Vineri, 4 august, în organizarea Centrului pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare” Neamţ, va debuta cea de a XX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor “Ceahlăul”. Ediţia curentă se va desfăşura în perioada 4 – 9 august.

Festivalul Internaţional de Folclor „Ceahlăul” a fost creat în 1991 cu scopul de a celebra bogăţia şi frumuseţea tradiţiilor adânc înrădăcinate în cultura diverselor popoare. Prin promovarea dansurilor, cântecelor, obiceiurilor şi portului din toată lumea, Festivalul şi-a propus, încă de la început, să crească interesul asupra diversităţii culturale, dar şi asupra prezervării formelor de artă tradiţională care conferă unei culturi identitatea sa.

În cadrul celor 18 ediţii de până acum, au participat peste o sută de ansambluri folclorice din douăzeci şi opt de ţări ale Europei, Asiei, Africii şi ale celor două Americi. Festivalul a adus, prin urmare, de-a lungul anilor, în judeţul Neamţ, peste trei mii de invitaţi din Mexic, Italia, Spania, Franţa, Armenia, Vietnam, Bulgaria, Polonia, Belgia, Albania, Marea Britanie, Grecia, Olanda, Elveţia, Finlanda, SUA, Cehia, Slovacia, Slovenia, Israel, Serbia, Muntenegru, Turcia, Macedonia, Ungaria, Ucraina, Congo şi Republica Moldova.

Festivalul Internaţional de Folclor „Ceahlăul” este unul itinerant, bucurându-se, la fiecare ediţie, de prezenţa unui public numeros, care are ocazia să descopere diversitatea culturală din toate colţurile lumii. În afara spectacolelor în aer liber de la Piatra-Neamţ, Festivalul a transformat într-o tradiţie organizarea de evenimente şi în alte localităţi ale judeţului Neamţ, precum Roman, Tîrgu Neamţ, Bicaz, Roznov sau Durău.

La fiecare ediţie, Festivalul Internaţional de Folclor „Ceahlăul” este o adevărată sărbătoare a culorilor, muzicii şi dansului. Evoluţiile scenice extraordinare ale ansamblurilor internaţionale şi ale celor româneşti, impresionantele parade folclorice, întâlnirile pe tema dansului şi cântecului tradiţional sau serile de socializare între invitaţii de pretutindeni creează, cu adevărat, o atmosferă specială.

După prezentarea oficială a ansamblurilor participante, moment care va avea loc la sala “Ion Creangă” a Consiliului Judeţean Neamţ (ora 17:00), va urma, de la ora 18:00, parada portului, dansului şi cântului popular, paradă care urmează să se desfăşoare pe traseul cuprins între Teatrul Tineretului – Casa de Cultură – Muzeul de Istorie – Hotelul Ceahlău – Teatrul Tineretului.

De la ora 19,00 va începe spectacolul de deschidere al ediţiei, cu participarea tuturor ansamblurilor folclorice invitate.

Vă invităm să vă bucuraţi de spectacolul dansurilor, cântecelor şi costumelor tradiţionale, la cea de-a XX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Ceahlăul”!

***

Vă reamintim că vineri, 4 august, în ziua debutului ediţiei a XX-a, la ora 17:00, la sala “Ion Creangă” a Consiliului judeţean Neamţ, va avea loc prezentarea oficială a delegaţiilor.

Prin urmare, ne-ar onora prezenţa dumneavoastră la acest moment festiv.

Vă aşteptăm cu drag.

 

 

Prezentare a formaţiilor participante III

 

***

ANSAMBLUL FOLCLORIC „FLORI DE ROMANAŢI”, DOBROSLOVENI

Înfinţat în 2011, Ansamblul „Flori de Romanaţi” din comuna Dobrosloveni, județul Olt, a avut o evoluţie rapidă, participând la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale. Ansamblul face parte din „Asociaţia Naţională de Folclor”, cu sediul în Bistriţa, iar membrii săi sunt elevi ai Şcolii Populare de Arte şi Meserii din Slatina. În palmares, formaţia numără participări la importante festivaluri de folclor în ţară şi în străinătate: Festivalul Naţional de Folclor Ponoare (Mehedinţi), Festivalul Naţional de Folclor Bistriţa, Festivalul Naţional de Folclor Vinţu (Alba), Festivalul Naţional de Folclor de pe Muntele Găina (Alba), Festivalul Naţional de Folclor „Căluşul Românesc”, Caracal (Olt), Festivalul Internaţional de Folclor Leşu (Bistriţa), Festivalul Naţional de Folclor „Corabia de Aur”, Corabia (Olt), Festivalul Internaţional de Folclor de la Vrcin (Serbia) sau Tabăra Folclorică Internaţională de la Asprovalta (Grecia).

Ansamblul organizează, în fiecare an, în comuna Dobrosloveni, Festivalul Naţional de Folclor „Plai de Romanaţi”. În anul 2013, formaţia a iniţiat un eveniment deosebit, o „nuntă tradiţională” între două mari zone folclorice, Alba şi Oltenia, mirele fiind ales din Dobrosloveni, iar mireasa din Săliştea, judeţul Alba.

 

***

ANSAMBLUL FOLCLORIC „FLORICICĂ DE LA MUNTE”, JUDEȚUL NEAMȚ

Ansamblul Folcloric „Floricică de la Munte” al Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț este unul dintre cele mai vechi și mai prestigioase grupuri artistice din România, care se bucură de popularitate datorită originalități și respectului pentru tradițiile românești autentice.

Ansamblul a fost înființat în 1971 cu scopul de a prezerva dansurile, muzica și costumele populare din județul Neamț, în special, dar acum, repertoriul său cuprinde cântece și dansuri din cele mai importante regiuni etnofolclorice din România.

Palmaresul formației include participări și premii la importante festivaluri în România și în Franța, Italia, Polonia, Grecia, Egipt, Bulgaria, Ungaria, Serbia, Muntenegru, Austria, Finlanda, Belgia, Olanda sau Turcia. Recent, Ansamblul a primit Premiul de Popularitate la Festivalul Internațional de Folclor de la Bergama, Turcia și Marele Premiu la Festivalul de folclor de la Recea, Maramureș, unul dintre cele mai importante festivaluri folclorice din România.

Prin toate evoluțiile sale, Ansamblul pune în valoare bogăția folclorului românesc, tehnica și interpretarea deosebită a dansatorilor, instrumentiștilor și soliștilor vocali, dar și frumusețea cromaticii și motivelor tradiționale ale costumelor populare.

 

***

Ansamblul Folcloric „STRĂJERII”, Dolheştii Mici

Ansamblul folcloric „Străjerii” din Dolheştii Mici, judeţul Suceava, a fost înfiinţat în anul 2007, la iniţiativa unor localnici cu dragoste de meleagurile natale. În prezent, Ansamblul activează în cadrul Asociaţiei Culturale „Străjerii” din Dolheştii Mici şi este un strâns colaborator al Centrului Cultural „Bucovina” din Suceava.

Reprezentanţi ai unei aşezări străvechi, cu rădăcini până în anul 1828, ai cărei locuitori au luptat cu eroism în Războiul pentru Independenţa României, Ansamblul „Străjerii” din Dolheşti duce mai departe moştenirea culturală şi spirituală a acestor locuri, prin cântece, dansuri, datini şi obiceiuri. Formaţia a reprezentat folclorul bucovinenan pe scenele a numeroase festivaluri în România: Buzău, Ialomiţa, Constanţa, Iaşi, Tulcea, Braşov, Suceava. Evoluţiile Ansamblului au fost recompensate cu distincţii, precum Marele Premiu la Festivalul de datini şi obiceiuri de la Focşani, Trofeul celei de-a XX-a ediţii a Festivalului de datini şi obiceiuri de iarnă “Porniţi plugul, Feţi Frumoşi!”, de la Vatra Dornei sau premiile I, II şi III, la Festivalul Internaţional „Întâlniri Bucovinene”, de la Câmpulung Moldovenesc, obţinute între 2008 şi 2016.

Coordonatorul Ansamblului este Gheorghiţă Ciocârlan, iar instructor, Valerică Gavrilei.

***

Afiș eveniment:

 

 

 

 

 

Trofeu festival:

 

Trofeul Festivalului a fost realizat de către artistul plastic Mircea Răsvan Ciacâru.

 

 

 

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.