Home » Alte evenimente, Evenimente

Biblioteca “G. T. Kirileanu” Piatra Neamt – Arta meșteșugului tradițional

26 October 2017 0 Comentarii

biblioteca-kirileanu

 

Arta meșteșugului tradițional,

susținută de Biblioteca Județeană

 

 

 

Seria întâlnirilor în cadrul Atelierului de meșteșuguri tradiționale „Elena Niță Ibrian“ continuă la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț, în colaborare cu meșterii populari Maria Tamaș și Gabriela Pruteanu, în fiecare zi de luni, de la ora 16.30, la Secția Arte, Multimedia și Carte străină „Victor Brauner“.

Participanții au prilejul să învețe sau să exerseze diferite tehnici de bază ale cusutului și țesutului, având la dispoziție, ca sursă de documentare și inspirație, literatura de specialitate din colecțiile bibliotecii.

Sunt invitate să participe persoane de toate vârstele.

Înscrierile au loc la Secția Arte, Multimedia și Carte străină „Victor Brauner“, de luni până vineri, în intervalul orar 9.00 – 19.00.

„Tradițiile, obiceiurile și meșteșugurile populare sunt valori culturale de necontestat, mărturie a gustului pentru frumos, a credințelor ancestrale, a viziunii asupra vieții și a identității unui popor. De aceea trebuie păstrate și transmise generațiilor care vin. Prin Atelierul de meșteșuguri organizat în cadrul bibliotecii noastre, cu ajutorul neprețuit al doamnelor maestre în ale artei decorative populare Maria Tamaș si Gabriela Pruteanu, dorim să facem cunoscută importanța cunoașterii meșteșugurilor tradiționale, care atestă vechimea si continuitatea noastră ca civilizație și neam și, de asemenea, să promovăm literatura în domeniu aflată în colecțiile bibliotecii“, a precizat bibliotecar Cristina Roman-Popovici.

„Mă simt onorată să evoc, prin arta lucrului de mână și prin readucerea în prezent a tainicelor însemne strămoșești, un nume ca al Elenei Niță Ibrian, suflet iubitor de tradiții și promotor al acestora“, a mărturisit Gabriela Pruteanu.

„Prin Atelierul de meșteșuguri dorim să continuăm munca păstrătoare de tradiții a doamnei Ibrian și să dăruim din bucuria lucrului pe pânză și gherghef“, a adăugat Maria Tamaș.

Maria Tamaș si Gabriela Pruteanu au absolvit, în anul 2004, cursurile Școlii Populare de Artă Piatra-Neamț, secția cusut-țesut, la clasa doamnei profesoare Elena Niță Ibrian. Experiența lor de meșteri în arta decorativă tradițională s-a concretizat, de-a lungul anilor, în mai multe tipuri de manifestări artistice de gen: organizarea unor evenimente în memoria doamnei Elena Niță Ibrian, însoțite de expoziții de cusături și măști populare și de lansări de carte, la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“, participarea ca expozanți de obiecte de artă tradițională românească la diverse târguri de meșteșuguri din județ, colaborarea în cadrul unor proiecte școlare de cusut și țesut etc.

Galerie foto:

 

Director-manager

Mihaela Mereuță

 

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.