Home » Muzee, Obiective turistice, Promovare Turistică

Casa ”Ion Creangă” din Humulești, județul Neamț

16 January 2018 0 Comentarii

 

 

Un splendid monument de arhitectură populară veche

Casa ”Ion Creangă” din Humulești

 

 

În județul Neamț sunt multe locuri și lucruri admirabile, dar dintre ele o atracție deosebită o prezintă casa în care s-a născut și a copilărit Nică a lui Ștefan Apetrei. Aici regăsim universul de viață al oamenilor de acum două veacuri, care impresionează prin rânduiala simplă a lucrurilor și armonia desăvârşită dintre proporţie şi utilitate, dintre formă şi culoare, dintre om şi natura, în care se integra perfect.

Ai impresia că ești în fața unei case din poveștile marele povestitor Ion Creangă, fiind fascinat de dimensiunile reduse, de forma veche a casei, de prispa frumos lutuită, de albul pereților, durați din bârne cu capetele profilate la colțuri, cu ferestrele mici și ușa joasă, cu acoperișul înalt, învelit cu draniță.

Emoțiile se amplifică atunci când pătrunzi în interiorul locuinței, compusă din cameră, tindă și cămară – tipul străvechi de casă, dăinuit până aproape de zilele noastre. Aici totul s-a păstrat intact peste timp, parcă locatarii abia au plecat de acasă și aștepți să apară năzdrăvanul de Ionică, venind de la scăldatul în Ozana ”cea frumos curgătoare”.

Această casă de mare valoare istorică și etnografică, prin autenticitatea și frumusețea construcției și rânduiala tuturor lucrurilor existente, constituie atracția cartierului Humulești din Târgu Neamț, pentru oamenii de toate vârstele, dar mai ales pentru copii, care-l regăsesc aici pe poznașul din ”Amintirile din copilărie”.

 

Galerie foto:

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.