Home » Circuite turistice, Promovare Turistică, Sate nemțene, Trasee montane

Oameni și locuri. Incursiune în universul pitoresc al comunei Borca

28 March 2018 0 Comentarii

 

 

Oameni și locuri. Incursiune în universul pitoresc al comunei Borca

 

 

Așezată în partea centrală a Carpaților Orientali, pe cursul mijlociu al râului Bistrița, comuna Borca este ținutul care impresionează prin peisaje grandioase, locuri pline de semnificație istorică, prin tradiții, obiceiuri, practici magice și, nu în ultimul rând, prin oamenii săi, care te cuceresc și te fac să îți dorești să te întorci curând.
Comuna, aflată în bazinele hidrografice ale pâraielor Sabasa și Borca, cuprinde șapte sate înșiruite de-o parte și de alta a Bistriței, pe o distanță de 8 km: Lunca, Mădei, Pârâul Cârjei, Borca, Sabasa, Soci și Pârâul Pântei.
Meleagurile comunei au fost străbătute de numeroase personalități. Oameni de știință, cărturari, iubitori de călătorii au lăsat mărturii scrise în cărțile și presa acelor vremuri. În anul 1840 Wilhelm Von Kotzebue, cumnat cu Gheorghe Cantacuzino, este impresionat de aceste locuri, descriind poiana Borcuțului ca fiind sălbatică și romantică, înconjurată de stânci foarte înalte și mărețe, străbătută prin mijloc de un pârâu de munte „ce se înalță cu repeziciune spre albia Bistriței.”

Despre Borca au mai scris Dimitrie Cantemir, Gala Galaction, Alexandru Vlahuță, Mihail Sadoveanu. Iată un fragment din „Pe Bistrița”, de Gala Galaction (vol. „Prin țară”, 1975): „…trecem prim Mădei, Borca (cu Sabasa din față-i) și Farcașa. Dar aceste comune se risipesc în sate și cătune, satele și cătunele au case și biserici, pe lângă pâraiele Bistriței, pe supt pădurile în amfiteatru și printre curmăturile munților sunt o salbă pe care ochiul uimit o deșiră încet-încet de pe coarda de argint a Bistriței”.
Cunoscând toate acestea, nu întâmplător la Borca se află una dintre puținile biblioteci comunale din județul Neamț, înființată în anul 1948 și care dispune în prezent de un număr de 10.000 de volume. Aici se organizează în fiecare lună activități susținute de preoți, psihologi, doctori, actori, poeți, la care participă tineri, intelectuali şi localnici.

Turiștii impresionați de istoria bogată a acestor locuri și de semnificația lor în literatură pot reface drumul memorabil al Vitoriei Lipan, eroina din romanul emblematic “Baltagul” al scriitorului Mihail Sadoveanu. Astfel aceștia pot pleaca din Borca spre Valea Sabasei și cătunul Pârâul Ungurului, apoi traversează Munții Stănișoara prin Șaua Stânișoarei (24 km). Traseul marcat (cruce albastră) devine impracticabil pe timp de iarnă și destul de dificil pentru mijloacele auto chiar și pe timpul verii. Traseul se suprapune peste drumul județean Borca – Mălini – Fălticeni.
Turiștii care poposesc în zonă pot face plimbări ecvestre, cu căruța, trăsura sau cu bicicletele de teren, pe fostele drumuri forestiere. De asemenea, sunt condiții prielnice pentru inițierea turismului nautic.

 

Note bibliografice: Biblioteca Văii Muntelui – memorie și cultură
Volum coordonat de Ion Asavei și Monica Dieaconu
Ed. Cetatea Doamnei Piatra Neamț 2017
Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.