Home » .: Promovare Turistică :., Cetăți și conace, Evenimente, Festivaluri organizate de Consiliul Județean Neamț, Muzee, Obiective turistice, Promovare Turistică

Zilele Cetății Neamț, 29 iunie-1 iulie 2018

26 June 2018 0 Comentarii

În weekend, Cetatea Neamț îmbracă straie de sărbătoare medievală

 

 

Orașul Tîrgu Neamț se pregătește de mare sărbătoare medievală. În weekend, de vineri, 29 iunie și până duminică, 1 iulie, Cetatea Neamțului își așteaptă vizitatorii din toate colțurile țării pentru o nouă ediție a Festivalului Medieval „Zilele Cetății Neamț”. Ajuns la cea de-a XVIII-a ediție, evenimentul va cuprinde un program extrem de variat: de la spectacole de muzică medievală, demonstrații de luptă în echipament de epocă și parade cu domnițe și cavaleri în acordurile muzicii medievale, până la expoziții de artă populară, un îndrăgit festival culinar „Ceaunul Fermecat” și spectacole de muzică și dansuri folclorice.

Serile se încheie cu un impresionant foc de tabără cavalerească de la care participanții pleacă spre casele lor cu torțe.

Programul festivalului:

Festivalul reușește în fiecare an să impresioneze prin originalitate, spirit autentic românesc și mai ales prin crearea atmosferei medievale ce îi poartă pe vizitatori în timp, în acele vremuri îndepărtate și pline de însemnătate istorică.

Galerie foto: 

Cetatea Neamț sau Cetatea Neamțului face parte din categoria monumentelor medievale din România, de o valoare excepțională, fiind situată în vecinătatea celui mai înalt vârf al Culmii Pleșului. De veghe pe văile Moldovei și ale Siretului, cât și pe calea de acces spre Transilvania,  Cetatea Neamțului a trecut prin numeroase asedii care au avut loc de-a lungul vremurilor îndepărtate și reprezintă mărturia grandioasă a unei istorii zbuciumate a statului medieval moldovenesc.

Construită în timpul domniei lui Petru Mușat (1374-1391), epoca de glorie a cetății medievale de la Neamț corespunde domniei lui Ștefan cel Mare (1457-1504), datorită numeroaselor lucrări de întărire și înălțare ale zidurilor sale.

Galerie foto:

Edificiul a fost declarat monument istoric din anul 1866. Cele mai recente lucrări, realizate înainte de anul 2009 şi finanţate prin Programul PHARE, au schimbat imaginea cetăţii, punându-i în valoare măreţia şi trecutul tumultuos, prezentat acum publicului într-o manieră atractivă. Festivalul medieval, care se desfășoară în fiecare an aici, este un bun prilej pentru turiști de a vizita toate cele 21 de spații ale cetății dintre care amintim: Sala de Sfat şi Judecată cu o serie de exponate tridimensionale, arme, steaguri, o armură dar şi replici după documente, cahle şi sigilii; Camera de taină; Sala armelor– recompunere a soldaţilor din oastea mică şi o expunere de armament; Neagra temniţă– aflată pe trei nivele; Camera plăieşilor cu o expoziţie foto-documentară; Camera domniţelor– reconstituire de personaje; Lapidarium- prezentarea cetăților medievale ale Moldovei și multe alte spaţii care mai de care mai impresionante prin reconstituirea tabloului acelor vremuri glorioase și nemuritoare.

Galerie foto:

 

Monument de mare însemnătate istorică, Cetatea Neamț rămâne una dintre principalele atracții turistice ale judeţului Neamț.

 Galerie foto:

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.