Home » Alte evenimente

Marea Unire și aportul orheienilor în făurirea Statului Unitar Român

5 December 2018 0 Comentarii

 

O nouă conferință-dezbatere „Maluri de Prut – Basarabia necunoscută“, la Biblioteca Județeană

„Marea Unire și aportul orheienilor în făurirea Statului Unitar Român“

 

 

 

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț organizează o nouă întâlnire în cadrul proiectului cultural „Maluri de Prut – Basarabia necunoscută“, derulat în parteneriat cu Radio România Chișinău, joi, 6 decembrie 2018. Și ediția aceasta are ca parteneră Biblioteca Orășenească „Mihai Eminescu“ Bicaz, iar invitații speciali sunt istoricii Andrei Calcea și Vasile Cocarcea. Ei vor susține conferințele-dezbatere „Marea Unire și aportul orheienilor în făurirea Statului Unitar Român“ la Biblioteca Județeană, începând cu ora 12:30, și la Biblioteca Bicaz, de la ora 16:00. Cu acest prilej, va fi lansată prima monografie a orașului Orhei, „Orhei – vatră de istorie și civilizație“.

 

Andrei Calcea s-a născut la 24 februarie 1953 în familia veteranului de război Nicolae Calcea și a fostei deportate Catinca Paladi din comuna Câșlița-Prut, Raionul Cahul. A absolvit Facultatea de Jurnalism a Universității de Stat Moldova (promoția 1982). Jumătate din cei 40 de ani de activitate jurnalistică i-a consacrat ziarului raional „Plaiul Orheian“ (1982-2002).

A mai activat la publicațiile: „Oastea Moldovei“ (redactor), „Opinia“, Iași, „13 Decembrie“ (redactor-șef adjunct), „Cetatea“ (redactor-șef), „Orhei“ (redactor-șef), „Flux de Orhei“ (redactor-șef), „Știrile Armatei Salvării“ (redactor-șef).

A participat în Războiul pentru Apărarea Independenței și Integrității Teritoriale a Republicii Moldova (1991-1992) în calitate de: comandant-adjunct al Detașamentului de Voluntari „Domnitorul Moldovei Vasile Lupu“, pe Capul de Foc Cocieri; ofițer de stat major, comandant Comenduirea militară Cocieri, Brigada Infanterie Moto III.

Este vicepreședinte al Filialei Orhei a Ligii Scriitorilor Români cu sediul la Cluj-Napoca, președinte Filialei Orhei a Asociației Naționale Cultul Eroilor, Focșani, director al Muzeului de Istorie și Etnografie Orhei.

Menționat în volumele: Presa Militară Română, București, 2012; Trofim Ștefan Candela Durerii, Chișinău, 2000; Personalități Orheiene, BP „Alexandru Donici“, Orhei.

 

Vasile Cocarcea s-a născut la 15 septembrie 1948, în satul Stejăreni, Raionul Strășeni. Absolvent al Facultății de Istorie din cadrul Universității de Stat din Moldova, promoția 1972.

Profesor de istorie timp de 10 ani (1972-1982) în școlile de cultură generală din Raioanele Grigoriopol, Nisporeni și Orhei. 25 de ani funcționar public în instituțiile publice din raionul Orhei, fiind numit în diverse funcții. Din anul 2012, este muzeograf la Muzeul de Istorie și Etnografie Orhei.

Este autor al volumelor de poezii „Steaua divină“ (2005), „Drumul afirmării“ (2008), „Mesajul neamului“ (2011),  „Cugetările unui dac“ (2014), autor al monografiei „Stejănenii din Codrii Moldovei“ (2014), coautor al monografiei „Locuri și locașuri sfinte – temelia dăinuirii noastre“ (2016), autor al antologiei „Ciuma roșie“ (2016), coautor al monografiei „Cișmea: file de istorie“ (2017), și al antologiei „Țară de glorie și dor“ (2018).

Din 28 mai 2015 a fost ales președinte al Filialei Orhei a Ligii Scriitorilor Români cu centrul la Cluj-Napoca.

Proiectul cultural „Maluri de Prut – Basarabia necunoscută“ este organizat de Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț în parteneriat cu Radio România Chișinău, la Piatra-Neamț, din octombrie 2017.

„Maluri de Prut – Basarabia necunoscută“ este un proiect finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale din România.

 

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.