Home » Alte evenimente
, ,

Întâlnire cu Eugen Doga la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț

18 September 2019 0 Comentarii

Eugen Doga, compozitorul din patrimoniul UNESCO, vine la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț. „Muzica este prima și ultima mea iubire“ este titlul întâlnirii de suflet care va avea loc la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț marți, 24 septembrie, ora 17.00, în Sala Cupola. În cadrul întâlnirii, admiratorii marelui compozitor vor avea ocazia să cunoască frânturi din biografia maestrului și istorii din spatele unor creații relatate de însuși compozitorul Eugen Doga.

„Muzica este prima și ultima mea iubire“

Prezentarea va fi făcută de Eugenia Tofan, de la Academia de Științe a Moldovei – persoana care ține agenda evenimentelor compozitorului-academician Eugen Doga și promovează imaginea celebrului artist de mai mulți ani – în dialog cu Viorica Moraru.

Evenimentul va fi însoțit de un moment muzical susținut de Sara Stroici (vioară), Adrian Stroici (pian), precum și de un moment artistic susținut de eleve ale Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă „Alexandru Roșca“ Piatra-Neamț.

 Maestrul Eugen Doga s-a născut în 1937, în satul Mocra, în partea de est a râului Nistrului, pe atunci în componența Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldovenești, din cadrul RSS Ucrainene, în prezent un teritoriu ocupat de un regim separatist, susținut de Federația Rusă.

Opera lui Mihai Eminescu a marcat o bună parte a creației maestrului Eugen Doga. Într-un interviu pentru Radio România Chișinău maestrul mărturisește că nu poate trăi nicio zi fără Eminescu, chiar dacă s-a apropiat târziu de opera lui.

Opera lui Mihai Eminescu și dragostea zbuciumată dintre poet și Veronica Micle a marcat creația din ultimii ani a compozitorului. În 2017 au fost publicate volumele „Dialogurile dragostei“, arii și romanțe semnate de compozitorul Eugen Doga și inspirate din iubirea cutremurătoare a marelui nostru poet Mihai Eminescu și Veronica Micle.

„Tot ce îmi cade în mâini de Eminescu mă aprinde din ce în ce mai profund. Eu cred că aceste două mari personalități din istoria culturii românești, a literaturii, în special, dar și a muzicii, erau create una pentru alta. Cred că multe lucrări nu ar fi apărut dacă cei doi nu se cunoșteau. Veronica era o poetesă genială. Are puține poezii, dar sunt grozave. Ea nu s-a consacrat acestei activități, avea altele pe cap, o viață anevoioasă, a rămas văduvă de jună, cu doi copii, fără resurse de existență, dar totuși încerca să scrie și poezii. Niște poezii extraordinare, atâta dragoste, atâta căldură, atâta ură, devotament, pasiune, atâta spațiu în aceste sentimente. Nu le găsești la nimeni în literatură. Era într-adevăr cu dorul nemângâiat. A fost un jeratec în cenușă. Păcat că viața nu a suflat în acest jeratic ca să se transforme într-o flacără. A dus o viață foarte anevoioasă și plină de ură din partea societății“, mărturisea compozitorul Eugen Doga.

Recent la Chișinău a avut loc lansarea unui volum dedicat maestrului: ABCDOGA. Un destin în Do major semnat de criticul de artă Larisa Turea.

Eugen Doga, compozitor

Eugen Doga a studiat la școala de muzică din Chișinău, clasa violoncel la profesorul P.I. Baccinin (Pablo Giovanni Baccini, de origine italian). A absolvit Conservatorul din Chișinău, clasa violoncel (în anul 1960) și clasa de teorie și compoziție (în anul 1965), precum și cursul de dirijare simfonică.

A lucrat în Orchestra Radio (1957-1962), a început să compună muzică. În anul 1967 debutează în cinematografie, scriind muzica pentru filmul „Se caută un paznic“ al studioului „Moldova-Film“. A colaborat cu studiourile „Mosfilm“, „Dovjenko“, „Belarus-film“, „Ecran“, precum și cu studiouri din București, Munchen, Belgrad, Tașkent și altele.

Eugen Doga a scris muzică pentru circa 200 de filme, inclusiv pentru „Maria, Mirabela“, coproducție româno-sovietică. A colaborat fructuos cu regizorul Emil Loteanu – filmele „Lăutarii“, „O șatră urcă la cer“, „Anna Pavlova“, „Gingașa și tandra mea fiară“.

Este autorul baletelor „Luceafărul“, „Venancia“, „Regina Margot“, circa o sută de lucrări instrumentale și corale, șase cvartete, muzică pentru 13 piese de teatru, sute de cântece și romanțe, circa 70 de valsuri, creații pentru diferite instrumente muzicale, muzică pentru copii.

Un loc aparte în creație lui Eugen Doga îl ocupă opera clasicului român Mihai Eminescu și a Veronicăi Micle. Peste 50 de lucrări pe versurile lui Mihai Eminescu și Veronica se regăsesc în opera „Dialogurile dragostei“.

Salonul de muzică „Eugen Doga“ găzduiește sute de vizitatori, invitați în casa maestrului cu diverse ocazii, în special de ziua lui Eminescu. Salonul are menirea de a populariza muzica, de a uni oamenii de creație, oamenii de afaceri, politicienii, precum și iubitorii de muzică, pictură, poezie.

Eugen Doga este autorul Imnului Chișinăului, cetățean de onoare al Chișinăului. Numele lui Eugen Doga îl poartă școala de muzică în care viitorul compozitorul a început să studieze muzica, o stradă pietonală din Chișinău, precum și o mică planetă, cu numărul 10504, situată cu orbita între Saturn și Marte.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.